Svéd húsgolyó barnamártással és krumplipürével vegán módra

Hozzávalók 4-6 főre:

A krumplipüréhez:
1 kg krumpli
20 dkg vegán vaj (Alsana Bio)
Kb. 1,5 dl növényi tej (rizs, kesu, vagy zabtej)
Só, bors, szerecsendió

A húsgolyóhoz:
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 vöröshagyma kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma szeletelve
40 dkg fehér bab konzerv
10 dkg csiperke gomba szeletelve
5 dkg dió durvára aprítva
2 evőkanál barnarizsdara
2-3 evőkanál szójaszósz
olaj a sütéshez
só, bors

A barna szószhoz:
25 dkg barna csiperke gomba apróra vágva
2 dl zöldségalaplé, de vízzel sem lesz katasztrófa
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 közepes sárgarépa hámozva, apróra vágva
2 közepes vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál rozmaring
só, bors
1 dl növényi tejszín

Elkészítés:

A krumplit felkockázzuk, bő, sós vízben puhára főzzük. Szűrjük le, jól csepegtessük le. Apró lyukú krumplinyomón átnyomjuk, rákockázzuk a vegán vajat, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot és belereszeljük a szerecsendiót. Ha valaki nem szereti, akkor elhagyható. Robotgéppel elkeverjük (a legkisebb fokozaton), közben a felforrósított tejet apránként hozzáadjuk, míg a kellő állagot el nem éri. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

 

A húsgolyó elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy serpenyőben pirítsuk le a hagymát és a fokhagymát lassú tűzön. Kb. 10 percig. Aztán adjuk hozzá a gombát, a diót, sót és a borsot. Egy késes darálóban pürésítsük a leszűrt babot. A sült zöldségeket és a pürésített babot keverjük össze a többi hozzávalóval. Formázzunk golyókat nedves kézzel és egy serpenyőben kevés olajon süssük meg.

A barna szósz elkészítése:

Egy mélyebb serpenyőben lepirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd a gombát, hozzáadjuk a fűszereket és a sárgarépát. Az alaplével, vagy a vízzel felöntjük és puhára főzzük. A növényi tejszínnel elkeverjük egy külön kis tálban a keményítőt, a lepirított és megfőtt zöldségeket egy edénybe tesszük, és ebbe öntjük botmixerrel pürésítés közben a keményítős tejszínt. A kész szószt visszatesszük a serpenyőbe és még egyszer hagyjuk felforrni. Ha szükséges még növényi tejet, vagy tejszínt adhatunk hozzá.

Tipp:

Vörös áfonya szósz helyett meggyszósszal is nagyon finom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -