Szaladós napok, gyors süti

Őrült egy rohanós hét közeledik végre a végéhez! Nem panaszkodom, jó dolgok történtek, de szinte bármit megadnék egy jó nagy alvásért és pár nyugodt napért. (R2r-nak egyszerre megint 4 foga van közel az áttöréshez, ez is nehezíti a dolgot, pedig hősiesen viseli.) Szóval, volt a héten filmforgatás a lakásunkban (ugyanez Annánál és Eszternél is) – hehe, most látom, hogy Eszter ugyanilyen hangvételű bejegyzást írt ma – tegnap volt az unokahúgomnál babazsúr, a kettő között pedig mindenféle rohangálás, készülődés, oltás R2rnak, stb. Rengeteget főztem, de vagy még nem publikus, vagy elfogyott, vagy elfelejtettem lefotózni. Szerencsére a múlt hétvégén a piknikre készített süteményből még maradt pár szelet, volt mivel feltöltődni. Most mindjárt sütök még valamit, nehogy ne legyen mihez nyúlni a hét végéig, mert még nem ért véget, sok minden vár ránk. Holnap Critical Mass, Whisky Show – feat. Lila Füge, Terka élőben a Könyvfesztiválon! Vasárnap piknik! Remélem tényleg szép idő lesz…

Gyors mézes, zabpelyhes süti

Pár gondolat a mézzel sütésről: a cukrot a legtöbb esetben lehet mézzel helyettesíteni, én néha elszórakozom a mutatvánnyal, egész más íze lesz a süteménynek. Csak néhány dologra kell odafigyelni.
1. Ha a receptben 20 dkg vagy ennél kevesebb cukor szerepel egyszerűen becserélhető ugyanennyi mézzel. A 20 dkg feletti mennyiséget 2/3-3/4 rész mézzel érdemes helyettesíteni, attól függően, hogy mennyire édes süteményt szeretnék.
2. Ha 20 dkg-nál több mézet használok, az eredeti recepthez képest 1/4 dl-vel kevesebb folyékony anyag kerül a tésztába (a méz is folyékony).
3. 10 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten sütöm a mézes sütiket – gyorsabban odaéghetnek.
4. Ha a recept nem tartalmaz szódabikarbónát, adok hozzá egy keveset.

Recept (20×30 cm-es tepsihez)

5 dkg kókuszreszelék
20 dkg liszt
20 dkg méz
1/2 tk szódabikarbóna
20 dkg vaj
15 dkg zabpehely
5 dkg szeletelt mandula
1 kis üveg ribizlilekvár

Az 5 dkg kókuszreszeléket sütőlapra szórom, 160 fokra előmelegített sütőbe teszem és egészen kicsit megpirítom (3-4 perc). Kiveszem, félreteszem.
Robotgépben összekeverem a lisztet a mézzel és a szódabikarbónával. Hozzákeverem a vajat. Amikor összeáll, beleszórom a pirított kókuszreszeléket és a zabpelyhet. Egy almányi adagot félreteszek a tésztából, a többit belenyomkodom egy kivajazott 20×30 cm-es tepsibe. Megkenem lekvárral, rászórom a mandulát és a félretett tésztát is rámorzsolom. Visszateszem a sütőbe és 20 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve hagyom kihűlni a tepsiben, kiemelem és szeletekre vágom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -