Egyáltalán nem tejtermékekről lesz szó. Az elmúlt hónapokban belekeveredtem egy kis értelmezésbeli próblémába, ami nyilván abból adódik, hogy nem éltem eleget (semennyit) Angliában. Mindig csak hosszabb-rövidebb látogatásokat tettem a szigetországban, ami a problémát inkább elmélyítette mintsem feloldotta volna. Nem segített ezen se egy ide kapcsolható tárgyú diploma, se a stabil nyelvtudás vagy a sok vizit, de még az utánaolvasás se. Végül a kérdést a kóstolás oldotta meg, talán végre megvan a megoldás. De mi a kérdés? Valójában több kérdés is van: mi az a lemon butter (végig kitartok a citromnál, de többféle gyümölcsre – narancsra, lime-ra, tőzegáfonyára – is vonatkozhatna a kérdés)? Mi köze a vajhoz? És miben különbözik a lemon curd-től (ami magyarul simán csak citromkrém). A választ egy újabb szereplő, a lemon cheese, adta meg.


Skóciában nagy boldogan vetettem rá magam a különböző gyümölcs “sajtokra”, amelyek csinos kis üvegekben sorakoztak hosszú polcokon a House of Bruar delikátesz részlegén. Nagy nehezen meggyőztem magam, hogy nem cipelhetem haza mindet kóstolás céljából, egyetlen szerény üvegnél maradtam (mert persze került még a kosárba fügekompót meg minden egyéb fontos termék). Itthon aktív nyálelválasztás közben kinyitottam az üveget és vártam a csodát. Nagyon finom, ez nem volt meglepő, az sokkal inkább meghökkentett, hogy az ismeretlen különlegesség, a lemon cheese, nem más mint a jól ismert lemon curd. Innentől már csak egy lépés volt rájönnöm arra, hogy a lemon butter ugyanaz mint a lemon cheese, tehát a három dolog egy és ugyanaz. Csak tudnám minek bonyolítják???

Orange cheese


De miről is van szó? A citromkrém (lehet narancs vagy málna is, de pl. Nigella Lawson tőzegáfonyából is készíti) igazi angol finomság. Általában lekvár helyett fogyasztják scone-ra (édes pogácsaszerűség) vagy vékony szelet pirítósra kenik, leginkább süteménybe töltik. Ez a híres lemon meringue pie és a citrom tart krémje is. Citromléből és reszelt héjból, felvert tojássárgájából, cukorból és vajból készül. Ezeket alacsony lángon sűrűre főzik. Az eredmény egy nagyon koncentrált ízű, savanykás-édes, sűrű krém, amely jól bírja a hűtést és a fagyasztást is, sokféleképpen felhasználható. Annyira gazdag, hogy magában nem igazán alkalmas fogasztásra (én azért 1-2 teáskanálnyit szívesen kanalazgatok belőle, mondjuk óránként, amíg van :)), ugyanakkor csodálatosan feldob egy egyszerűbb tésztát is. Remek desszerteket lehet készíteni belőle. Szép kis üvegekben ajándéknak is nagyon klassz – felhasználási javaslatot lehet, hogy érdemes mellékelni.

Recept

3 citrom leve és finomra reszelt héja
10 dkg enyhén sós vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
2 tojás sárgája

A citromlét, a vaj felét, a cukrot és az enyhén felvert tojásokat és tojássárgákat lábosba teszem és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, amíg elkezd sűrűsödni. Ekkor hozzákeverem a vaj másik felét és kevergetve addig főzöm, amíg sűrű és fényes lesz. A végén hozzákeverem a citromhéjat is. Üvegekbe teszem, langyosan lezárom és így hagyom kihűlni. Hűtőben 2 hétig eláll.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkAz igazi skót shortbread
Következő cikkGyerekbarát thai zöld curry
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

11 HOZZÁSZÓLÁS

  1. sikerült, köszi! Nem lett tökéletesen homogén, de ízre finom, látványra jó, mi kell még? Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy a fényességét eléggé eltaláltam, de majd még kísérletezek tovább, legközelebb 🙂

  2. Pontosan csak attol fugg az elnevezes hogy melyik orszagbol irtak. 🙂 Meg tudom erositeni innen Ausztraliabol, hogy itt lemon butter, kiveve ha nagyon "anyaorszaginak" akarunk latszani, akkor curd-nek mondjuk. A cheese-t meg leginkabb csak Angliaban hasznaljak, mas angolszasz orszagban szinten curd leginkabb.

  3. a curd eredetileg angol találmány, amit mellesleg neveznek cheese-nek is az angolok. ez tuti. a curd/cheee vs. butter kérdés lehet, h földrajzi, mert nekem is egy ausztrál szakácskönyvemben nevezik butternek. minenesetre jól elszórakoztam ezzel néhány hétig.