Szépen magyarul: curd, butter vagy cheese?

Egyáltalán nem tejtermékekről lesz szó. Az elmúlt hónapokban belekeveredtem egy kis értelmezésbeli próblémába, ami nyilván abból adódik, hogy nem éltem eleget (semennyit) Angliában. Mindig csak hosszabb-rövidebb látogatásokat tettem a szigetországban, ami a problémát inkább elmélyítette mintsem feloldotta volna. Nem segített ezen se egy ide kapcsolható tárgyú diploma, se a stabil nyelvtudás vagy a sok vizit, de még az utánaolvasás se. Végül a kérdést a kóstolás oldotta meg, talán végre megvan a megoldás. De mi a kérdés? Valójában több kérdés is van: mi az a lemon butter (végig kitartok a citromnál, de többféle gyümölcsre – narancsra, lime-ra, tőzegáfonyára – is vonatkozhatna a kérdés)? Mi köze a vajhoz? És miben különbözik a lemon curd-től (ami magyarul simán csak citromkrém). A választ egy újabb szereplő, a lemon cheese, adta meg.


Skóciában nagy boldogan vetettem rá magam a különböző gyümölcs “sajtokra”, amelyek csinos kis üvegekben sorakoztak hosszú polcokon a House of Bruar delikátesz részlegén. Nagy nehezen meggyőztem magam, hogy nem cipelhetem haza mindet kóstolás céljából, egyetlen szerény üvegnél maradtam (mert persze került még a kosárba fügekompót meg minden egyéb fontos termék). Itthon aktív nyálelválasztás közben kinyitottam az üveget és vártam a csodát. Nagyon finom, ez nem volt meglepő, az sokkal inkább meghökkentett, hogy az ismeretlen különlegesség, a lemon cheese, nem más mint a jól ismert lemon curd. Innentől már csak egy lépés volt rájönnöm arra, hogy a lemon butter ugyanaz mint a lemon cheese, tehát a három dolog egy és ugyanaz. Csak tudnám minek bonyolítják???

Orange cheese


De miről is van szó? A citromkrém (lehet narancs vagy málna is, de pl. Nigella Lawson tőzegáfonyából is készíti) igazi angol finomság. Általában lekvár helyett fogyasztják scone-ra (édes pogácsaszerűség) vagy vékony szelet pirítósra kenik, leginkább süteménybe töltik. Ez a híres lemon meringue pie és a citrom tart krémje is. Citromléből és reszelt héjból, felvert tojássárgájából, cukorból és vajból készül. Ezeket alacsony lángon sűrűre főzik. Az eredmény egy nagyon koncentrált ízű, savanykás-édes, sűrű krém, amely jól bírja a hűtést és a fagyasztást is, sokféleképpen felhasználható. Annyira gazdag, hogy magában nem igazán alkalmas fogasztásra (én azért 1-2 teáskanálnyit szívesen kanalazgatok belőle, mondjuk óránként, amíg van :)), ugyanakkor csodálatosan feldob egy egyszerűbb tésztát is. Remek desszerteket lehet készíteni belőle. Szép kis üvegekben ajándéknak is nagyon klassz – felhasználási javaslatot lehet, hogy érdemes mellékelni.

Recept

3 citrom leve és finomra reszelt héja
10 dkg enyhén sós vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
2 tojás sárgája

A citromlét, a vaj felét, a cukrot és az enyhén felvert tojásokat és tojássárgákat lábosba teszem és alacsony lángon, kevergetve addig főzöm, amíg elkezd sűrűsödni. Ekkor hozzákeverem a vaj másik felét és kevergetve addig főzöm, amíg sűrű és fényes lesz. A végén hozzákeverem a citromhéjat is. Üvegekbe teszem, langyosan lezárom és így hagyom kihűlni. Hűtőben 2 hétig eláll.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -