Az összes arab ország konyhája közül a libanoni a leghíresebb – méltán, és nekem is az egyik kedvencem. Több évet töltöttem arab országban kiskamasz koromban, szüleimnek köszönhetően, utána pedig saját elhatározásból is egy keveset. Konkrét ételre kevésre emlékszem, de az ízvilág, a hangulat, az illatok azt hiszem örökre rögzültek a fejemben, az orromban és az ízlelőbimbóimban. Egy ideje nem jártam már a térségben – Marokkó egészen más irány – azt hiszem lassan itt lenne az ideje…

Fűszeres fügével töltött szőlőlevél


Néhány hete Eszterrel új játékot találtunk ki magunknak, vendégül látjuk néhány barátunkat, ismerősünket vacsorára. Nagyon jó hangulatú vacsik ezek, mert van, hogy olyan emberek is egy asztalhoz kerülnek, akik eddig még nem ismerték egymást. Nagyon jó nézni, ahogy a finom étel, a jó borok és a két csodálatos háziasszony 🙂 összekovácsolja az embereket néhány órára. A játék része, hogy a 2 blog tiszteletére mindig készítünk valamilyen fűszeres fügét. A legutóbbi vacsira ez készült, nagyon bírtuk! Valójában az igazi arab töltött szőlőlevélhez nem sok köze van, csak az alapötletet vettük át. A töltelék ízvilága kacsingat az arabok felé, de egyáltalán nem autentikus. A töltött szőlőleveleket végül nem megpároltuk, hanem átgőzöltük. Igazi fúziós módszer, arab töltött szőlőlelevek egy kínai bambusz párolóban.

Recept (16 db töltött szőlőlevélhez)

16 db egyforma, nagy szőlőlevél
20 dkg szárított füge
3 ek sós vízben főtt rizs
1 ek rózsavíz
1/2 ek frissen facsart citromlé
1 tk citrombors
csipet só
1 kisebb szárított csili

1/2 citrom a gőzöléshez
1/2 cirtom frissen facsart leve
olívaolaj

A fügék szárát levagdosom és a gyümölcsoket nagyon apró kockákra vágom. Egy tálba teszem, meglocsolom rózsavízzel és citromlével, összekeverem és hagyom 10 percig állni. Hozzákeverem a kifőtt rizst, az apróra vágott csilit és a fűszereket.
A szőlőleveleket (sós lében eltett bolti verzió) nem szoktam megmosni, ahogy az üvegből kiveszem őket, kiteregetem. Fényes oldalával lefelé magam elé teszek egyet, a száras vége (szárakat lecsipkedem) hozzám közelebb kerül. Egy ujjnyi tölteléket teszek egy levélbe, kicsit összenyomkodom, formázom és betekerem a levélbe úgy, hogy először a két oldalát hajtom be, hogy ne potyogjon ki a töltelék. Szorosan lerakom őket a bambusz párolóba. Egy közepes lábosban vizet forralok, beledobok 4-5 citromkarikát és ráteszem a párolót. 15-20 perc alatt puhára párolom a töltött szőlőleveleket. 1-2 órára a hűtőbe teszem, tálalás előtt meglocsolom 1/2 citrom levével és bőségesen olívaolajjal.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkAzt hittem, elrontottam
Következő cikkSütőtökös fordított süti

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS