Szőlőzselés, joghurtfagyis zabszendvics

Hozzávalók a zabkekszhez:

10 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál méz

1 tojás

10 dkg világos nádcukor

10 dkg liszt

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

10 dkg aprószemű zabpehely

3 evőkanál apró szemű aranymazsola

1 közepes méretű, kezeletlen citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt előmelegíjük 180 0C fokra. Az olvasztott vajat a mézzel, a tojással, a nádcukorral és a citromhéjjal habos krémmé keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával, a zabpehellyel és a megmosott és leszárított aranymazsolával. A száraz és a nedves keveréket vegyítjük egymással és sütőpapírral fedett sütőlemezre terítjük és kb 12 perc alatt megsütjük. A zabsütit kihűtjük.

 

Hozzávalók a joghurt fagylalthoz:

0,5 kg natúr, krémes joghurt

ízlés szerint pár evőkanál méz vagy agave szirup az édesítéshez

Elkészítés:

A joghurtot és a mézet elektromos habeverővel pár percig habosra mixeljük.

Hozzávalók a szőlőzseléhez:

3 dl othello szőlő préselt és átszűrt leve

8 dkg világos nádcukor

1 közepes méretű, kezeletlen citrom leve

Elkészítés:

A szőlőlevet a cukorral lekvár sűrűségűre főzzük, majd hozáadjuk a citromlevet is, kihűtjük.

A szeletek összeállítása:

Egy műanyag, egyenesfalú edényt olajozzunk ki, terítsünk bele folpackot. A zabsütit törjük morzsásra és terítsünk belőle fél centiméter magas, egyenletes réteget a doboz aljára. Kissé tömörítük ujjainkkal. Óvatosan öntsük rá a joghurtos keveréket és a fagyasztóban hagyjuk kb. 10 percig dermedni, majd egy kanál segítségével oszlassuk el rajta a szőlőzselét és fedjük be a tetejét is a zabmorzsával egyenletesen. Műanyagfóliával takarjuk be és hagyjuk teljesen kifagyni. Fogyasztáskor, egy pillanatra állítsuk a dobozt meleg vízbe, majd emeljük ki a fóliával együtt a fagyit és csomagoljuk ki. Éles késsel vágjunk kb. 5×10 cm-es, egyforma szeleteket és azonnal osszuk szét.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSzőlős tarhonya saláta
Következő cikkSzarvasgombás-májas szendvics barnított vajjal

“Ami a szívemen, az a szádon”
Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.