Sztrapacska

Sztrapacska az étlapon. Első reakció: ahhh, azt kérek! Második: jaj, vajon jól készítik? Óvatos fejcsavargatás, látok-e valakit sztrapacskát enni, hogy néz ki? Gyors állapotfelmérés: ismerem ezt a helyet? Jól főznek? Megbízható a konyha? Az esetek felében lemondok a sztrapacskáról. A másik 50%-ból legalább a rendelések felét megbánom. Ilyenkor elgondolkozom, hogy vajon miért is van ez, a sztrapacska annyira egyszerű étel. Amikor felszáll a naív köd rájövök, hogy miért: nem igazán fancy kaja, kevés megbízható (értsd: drágább, felvilágosult vagy igényesen hagyományos, ha van ilyen…) étterem étlapján szerepel – tisztelet a kivételnek. A közepes étteremek (ahol az erőnek kellene lenni, de nálunk itt minden téren inkább csak a szürkeség honol, gondoljunk csak arra, hogy hol vehet az ember igényes bútort, ha nem az Ikeába vágyik, de nem tudja megfizetni a Max City-t) pedig nem jeleskednek odafigyelés és minőségi alapanyagok terén. A sztrapacskához pedig csak ennyi kell. Igazán jó a csodálatos juhtúrótól és a jó krumplitól lesz. Melós, mert a nokedlit ki kell szaggatni. Én viszont imádom és ezért inkább megcsinálom magunknak.

Juhtúrós sztrapacska

A tökéletes juhtúrós sztarapacska lágy és krémes, a krumplis nokedli maga is puha. Dominál a juhtúró íze, de megjelenik benne a krumplié is. Sokan szeretnek a tetejére tejfölt kanalazni, én inkább a juhtúróhoz keverem, így sokkal krémesebb lesz és nem hűti le a tejföl az ételt. Sikere a juhtúrón áll vagy bukik, ezért ezt érdemes megbízható forrásból beszerezni, még ha utána is kell menni egy kicsit. A házi- vagy biopiacon kapható juhtúró a legjobb bele, de a boltban kaphatók közül a Garabonciás is nagyon jó.


Recept (4-6 személyre)

70 dkg krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
só, bors
25 dkg füstölt szalonna (vagy kolozsvári)
40 dkg juhtúró
2,5 dl tejföl

frissen őrölt bors

opcionális: 1 gerezd fokhagyma finomra reszelve

A krumplit meghámozom és a lehető legkisebb lyukú reszelőn lereszelem. Nagy keverőtálba teszem, hozzákeverem a kissé felvert tojást, sózom, borsozom. Kanalanként adagolva beledolgozom a lisztet, a végeredmény galuska sűrűségű massza. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom (kb. 4 etapban), amikor feljön a víz felszínére még 1 percig főzöm, majd szűrőbe szedem.
Egy serpenyőben kisütöm az apró kockákra vágott szalonnát. A zsírjából néhány evőkanálnyit elkeverek a krumplis nokedlivel. A pörcöket félreteszem.
A szobahőmérsékletű juhtúrót villával összetöröm és elkeverem a tejföllel. A nokedlihez keverem (ezen a ponton bele lehet reszelni 1-2 gerezd fokhagymát is annak, aki szereti), sózom, borsozom, majd az egészet hőálló tálba teszem és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A sütőből kivéve megszórom a szalonnapörccel és tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -