Szuflé 2012 tavasz, vietnámi gofri

Megjelnet, megjelent, végre megjelent a Szuflé tavaszi száma! Még nincs a kezemben, de ez percek kérdése és nagyon várom.

szufle 2012 tavasz.jpg

8 ázsiai kerti party recept + egy mákszuflé került bele tőlem. Nagy kihívás volt februárban napfényes, kerti képeket alkotni. Szívesen választanám a mákszuflét bemutatásra, mert nagyon szerettük, de mégis inkább a veitnámi gofrira esett a választásom, mert azt talán még jobban.

Vietnéámban ez (is) utcakaja. Görnyed/guggol az árus a forró vaslemez fölött és azon süti az édes gofrikat a járdaszálen. Nem lehet belőle nem enni, isteni illata hosszan kísári a járókelôket. Gyakran tesznek bele pandanlevél kivonatot, amitől jellegzetes ízt és hihetelen élénkzöld színt kap. A pandan beszerzése itthon elég macerás, nekem nem is sikerült, de vaníliával, vagy akár anélkül is csodálastosan működik a recept. Ha szeretnénk variálni, lehet a tésztába pirított szezámmagot is keverni. A szezámmag egészen más irányba viszi el a selymes ízű gofrit, a sütéskor előtérbe kerül jellegzetes íze. Reggelire is klassz, percek alatt elkészül.

Kókusztejes vietnámi gofri

vietnami gofri.jpg

A lényeg, hogy kókusztejjel készüljön a vietnámi gofri, ez adja meg különleges aromáját. Állagra a belga gorfinál szikkadtabb, ropogósabb édességre kell számítani, amit Vietnámban magában, feltét nékül fogyasztanak. Ha marad belőle, kenyérpirítóban remekül felmelegíthető, így visszanyeri eredeti állagát is. A fotózás óta egy nagyobb adagot tartok állandó jelleggel a fagyasztóban, nem brjuk abbahagyni az evését.

Recept (10-12 darabhoz)

25 dkg liszt
35 dkg világosbarna cukor vagy nádcukor
3 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2 tojás, kettéválaszva
6 dl kókusztej

Opcionális:

2 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál pirított szezámmag

A száraz hozzávalókat keverőtálba tesszük. A kókusztejet elkeverjük a tojássárgájával. A tojásfehérjéből nem túl kemény habot verünk. A kókusztejes keveréket összekeverjük a száraz alapanyagokkal, vigyázva, hogy ne keverjük túl. Egy spatulával lazán hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Ízlés szerint kerülhet a masszába vaníliakivonat vagy pirított szezámmag is – akár a kettő együtt is.
Felmelegítjük a gofrisütőt, és kisütjük a gorfikat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -