Most éppen süt a nap, de amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy valami nagyon édes és nagyon krémes kedélyjavítót kellene készíteni ez még nem így volt. Január vége van, már nagyon elég a télből (pedig még a február hátra van…) főleg, hogy megint nem sikerült egy szép ropogós, fehér telet kapnunk, akár csak egy kis időre. Búslakodás közben eszembe jutott Zsófi barnacukros posztja és már meg is született az elhatározás, hogy a finomság karamellás lesz. A panna cottához kellett volna várni egy éjszakát, a pudinghoz viszont elég 1- 1 1/2 óra és ebben az elkészítés is benne van. Az üzlet megköttetett.

Karamell puding


A hozzávalókból még pont annyi megbújt a hűtőben, hogy 4-6 főre elegendő puding készüljön, ez fontos, mert még mindig tartanom kell magam a kevés összetevőből gyorsan összedobható ételekhez. Most már csak gyorsan hívnom kell 3-5 embert, nehogy az összes pudingot én pusztítsam el! Ajánlom desszertként egy könnyű ebéd után, ha nem tervezünk vacsorázni – naaaagyon (selymesen) édes. Nálunk most büntetlenül fogyasztható a 4 emelet (111 lépcsőfok) megmászását követően.
Még egy gondolat a házi készítésű pudingról: porból készült pudingot utoljára gyerekkoromban ettem és ha nem készítem el az első saját pudingomat, igazi alapanyagokból, ez így is maradt volna. Nem hiányoztak az életemből a furcsa neonszínű, kocsonyás, kemény porpudingok. Ez viszont egészen más, krémes, lágy és bármilyen ízben készülhet, a hozzávalókat viszont én válogatom és így tudom mit eszünk meg. Pont annyi ideig tart keveréstől hűtésig mintha porból csináltam volna.

Recept (4-6 személyre, a Gourmet receptje alapján, 2009 február)

15 dkg finomítatlan barnacukor – muscovado lightot használtam
2 púpos ek kukorica keményítő
4 dl tej*
2,5 dl főzőtejszín*
2 ek vaj apró darabokban
1 tk vanília kivonat

A hozzávalókat a vaj és a vanília kivonat kivételével egy közepes lábosban összekeverem és közepes lángon, sűrűn kevergetve felforralom. Forrás után 1 percig kevergetem, amikor puding sűrűségű lehúzom a gázról és hozzákeverem a vajat és a vaníliát. Tálba öntöm, a tetejére fóliát teszek, hogy ne bőrösödjön – fontos, hogy a fólia, esetleg vajazott fólia, közvetlenül a pudingra kerüljön! Hűtőben 1-1 1/2 óra alatt fogyasztható hőmérsékletűre hűl.

* a tej és a tejszín arányát ízlés szerint lehet variálni. nekem ez az arány ízlik, de készítettem már csokoládé pudingot csak tejszín felhasználásával is (nem volt itthon tej), nagyon finom, kissé krémesebb és sűrűbb lett. Azt hiszem ennél a desszertnél a tejszín elhagyása vagy mennyiségének csökkentése pusztán esztétikai/alakvédelmi szempontból teljesen felesleges.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVariációk egy témára
Következő cikkFő az egészség
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. a kérdés jogos, mitôl karamell: egészen kellemes karamell íze van, de valóban nem karamellizáltam a cukrot. nevezzük barnacukor pudingnak? egy picit lehet karamellizálni a cukrot mielôtt a többi hozzávalóval elkeverjük, sötétebb lesz és mélyebb lesz az íze, de így is nagyon finom, azt hiszem nem érdemes bíbelôdni vele. a Gourmet-ban butterscotch a neve, ami tejkaramella
    A csokipudinghoz (egyetértek VKOrsival) minden ugyanígy: 2 ek cukor, 2 ek keserû kakaópor, 10 dkg tejcsoki/keserû csoki attól függôen, h milyen pudingot szeretnénk

  2. a karamell részét én sem értem, simán a finomítatlan nádcukortól karamelles íze lesz? (azom van itthon, de amihez én használom, ott nem okoz karamelles ízt.)

    Muzsi 😀
    csokipuding ugyanígy, kevesebb cukorral és kakóporral… abszolút hibátlan 🙂 🙂
    (én még 1-2 kocka étcsokit is szoktam beleolvasztani)