Tárkonyos körtelekvár

Tudtam, hogy ez lesz… nem bírok magammal tárkonyos körte ügyben. A héten valamelyik főzős site-on az volt a napi kérdés, hogy mivel főzök idén ősszel, a három választható válasz pedig: alma, körte, sütőtök. Nálam a sorrend pár éve körte, sütőtök, alma, és úgy látszik ez most sem fog megváltozni. Friss tárkonyom mostanság van itthon elegendő, a körtéről pedig nem volt nehéz gondoskodni. Kísérletképpen 3 kg körtéből főztem lekvárt, de azt hiszem megyek a következő adagért hamarosan – még jó, hogy a körteszezon nem olyan gyorsan elszaladós.

Tárkonyos körtelekvár

Nem használtam semmilyen zselésítő anyagot, mert a körte héjának pektin tartalma magas. Épp ezért nem hámoztam meg a körtét, nem is volt túl vastag a héja a fajtának, amit használtam. Egy kicsit botmixerrel szétcsaptam a nagyobb darabokat, így egyáltalán nem zavaró a héj, sőt! Aki nem szereti, pucolja meg a körtét főzés előtt. A körte-furmint-tárkony párosítás az idei év slágere a konyhámban, de ígérem erről igyekszem egy darabig csak csendben értekezni ezután.

Recept

3 kg illatos, puha fajta körte, pl. vilmos
70 dkg cukor
4 dl száraz furmint
3 ek frissen aprított tárkony

A körtéket megmosom, magházukat kivágom és a gyümölcsöt feldarabolom. Egy nagy lábosba teszem, felöntöm 3 dl furminttal és közepes lángon teljesen puhára főzöm, hagyom, hogy szétessen. Botmixerrel a nagyobb héjdarabokat szétvágom, majd a gyümölcshöz adom a cukrot. Kb. 20 percig főzöm, amíg a cukor teljesen felolvad. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a maradék 1 dl furmintot és az apróra vágott tárkonyt. Kifőzött üvegekbe szedem, egy pár percre a lezárt fejáre állítom és szárazdunsztban hagyon kihűlni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -