Tavaszváró vendégváró

Van, hogy egy fogást vagy ételsort gondosan megtervezek, átgondolom, hogy milyen hatást szeretnék elérni, mi az az íz, motívum, amire felfűzöm az egészet, és van, ahogy most is, hogy csak akkor veszem észre a tányérra került finomságok mögött húzódó gondolatot, amikor az asztalra teszem. Ez az, amikor a tudatalattim irányítja konyhai ténykedéseimet :). Vagy éppen a tavasz közelettével egyre erősödő vitaminhiányom. Természetes dolog, hogy amikor végre kisüt a nap és sugarai egyre élénkebb sárgák és langyosabbak, a szervezetünk is elkezdi követelni a vitaminokat (nem csak a a nap sugaraiból) és az ételeinkbe is ugyanezt a frissítő, egészséges, színes vidámságot szeretnénk visszacsemépszni. Jöjjenek a vitaminok, a zsenge zöldségek és ropogós gyümölcsök! Erre vágyom már hetek óta, különösen, hogy kaptunk már idén ízelítőt a tavaszból, így a szombati nap a maga szürkeségével, szeles, esős télvégi időjárásával csak tovább erősítette benne a vágyakozást a tavasz után. Tavaszi gyümölcsök még nem nagyon vannak, abból kellett a legtöbbet kihoznom, ami a tél végén friss és színes tud lenni. Így készült el a narancsos kuglóf vaníliafagyival és eperöntettel (ehhez tökéletesen megfelel a fagyasztott eper), mellé pedig gyümölcssaláta.

Narancsos kuglóf eperöntettel


A narancsos kuglóf receptje és az ötlet a vaníliafagyival és az eperöntettel anyukám egyik ismerősétől származik, ők házilag készítik a fagyit is, ezt én most ellustálkodtam. A gyümölcssalátához a következőket kockáztam fel: ananász, alma, körte, banán (ezt karikákra vágtam), tettem még bele néhány szem szőlőt és 2 gránátalmát. 1/2 narancs és 1/2 citrom levével locsoltam meg és adtam hozzá egy kis mézet.

Recept

25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
25 dkg liszt átszitálva
4 tojás
1/2 cs sütőpor
1/2 tk só
1,5 dl frissen facsart narancslé (kb. 3 kisebb narancs)
1 narancs ereszelt héja

2 ek cukor
1/2 dl frissen facsart narancslé (kb. 1 narancs)

A cukrot és a vajat keverőgépben habosra verem, majd a tojásokat egyenként hozzáadom. Egy tálban összekeverem a lisztet a sütőporral, a sóval és a reszelt narancshéjjal. A lisztes keveréket a narancslével váltakozva a vajas masszához keverem. A masszát kivajazott kuglófformába teszem és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és ha megszúrom a tészta nem ragad a villára.
Kiborítom a formából és hagyom kihűlni.
Az 1 narancs levéből és a 2 ek cukorból szirupot főzök (addig főzöm, amíg egy kicsit besűrűsödik és a cukor teljesen felolvad), ezt a kihűlt kuglóf tetejére locsolom kanalanként. Szeletekre vágom, vaníliafagyival és eperöntettel kínálom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -