Ősz elején a természet még nagylelkűen ontja magából a C-vitamint és antioxidánst, tél felé már a gyümölcsvelők az ütösebb természetes vitaminforrások. A fekete berkenye minden folttisztító rémálma, másfél éves kortól ajánlott, de például a homoktövis egyéves kor körül is adható, ha nem tapasztalunk érzékenységet, így a bölcsődés, óvodás, nem korszakos, dackorszakos, miért korszakos immunrendszert egyaránt támogathatjuk velük.

Homoktövis édesen, krémesen

Már Dzsingisz kán katonáinál is bevált a Himalája lejtőiről származó, narancssárga termésű gyógynövény, bár ők nem elsősorban a vírusok ellen viseltek hadat. A “homok aranya” augusztus elejétől érik, az első partizánok még savanyúbbak és kesernyésebbek is, a későbbiek már édesebbek. Idehaza nemesített, orosz fajták kaphatók, ezeknek magasabb a beltartalmi értéke, mint a vadon termő bokroké, amelyek egyénként védett növények.

Ha frissen nem jutunk hozzá, gyümölcsvelőként, vagy alacsony hőfokon szárított és porrá őrölt változatban kapható sok helyen. Én a cukormentes gyümölcsvelőt használom a leginkább, de a gyerekeim azt önmagában, higítva nem innák meg, inkább gyümölcsökkel tuningolt pohárkrémekhez adom, vagy smoothie-kba keverem. A sűrű, narancssárga lé banánnal, áztatott magokkal, joghurttal, vagy növényi tejjel sikeresebben kelleti magát, de a banán helyett a sült batátás verzió is hamar elfogy nálunk. Gyümölcsrizshez, vagy tápióka pudinghoz is működik édes gyümölcsökkel, és italokhoz is jól passzol: limonádéhoz adva a sűrű narancsléra hasonlít, az almával, körtével édesített leveknek meg fanyarságot ad.

Berkenyét, feketeribizlit a sütibe!

Az ilyen kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek szintén nem azok, amelyre a gyerekek szívesen lecserélnék a kedvenc kekszüket, de diszkrét mennyiségben ezek is átmehetnek gasztrokritikusi szűrőjükön. A feketeribizli a legmagasabb C-vitamintartalmú gyümölcsök között szerepel, ezért a legjobb nyersen, vagy hidegen préselt direktléként. Nálunk sült zöldségek mártásához adva, vagy paradicsomos és céklás mártogatósokba rejtve is működik.

A nyár végén érő fekete berkenye komplikáltabb eset, mert magas csersav-tartalmú, frissen jóval fanyarabb és még keserű is, gyakran málnával, szederrel keverik, hogy összhatásában édesebb legyen. Frissen egyébként ritkán lehet hozzájutni, jellemzőbb a gyümölcsvelő, gyümölcslé. Bár folyadék, használható süteményekhez is. Például palacsinták gyümölcstöltelékeihez, vagy például szoktak amerikai pitéhez vagy tarthoz adni úgy, hogy sűrű szilvatölteléket főzök, amit langyosra hűtve berkenyelével ízesítek, és a készre sült tésztát megkenem vele.  Nem sütöm tovább, ne vesszen el a vitamintartalma.

 

Gyógylevesek szerethetően

Annyiszor emlegettük itthon az immunrendszert a vírusszezonokban, hogy négyévesemben is felvetődött már a klasszikus kérdés, az mégis hol van? Nagy része a bélben, illetve ahhoz kapcsolódóan, ezért a bélflóra egészsége a védekezőképesség kulcsa. A csontokból főzött hús vagy hallevesnek rengeteg jótékony hatása van részben a főzés során kioldódott ásványi anyagok és kollagén roboráló hatásának köszönhetően, de a lázzal járó folyadékvesztés pótlásának is remek változata.

A hozzáadott gyömbér, fokhagyma a megfázás ellen bevethető, a benne főtt vöröshagyma pedig köhögéscsillapító hatású. A gyerekek jó része persze utálja a leveseket, a krémlevesekre inkább rábeszélhetők, főleg, ha a levesbetét elég ropogós, de hogy meg is legyen az áldásos hatása, fontos, hogy igazi csontokból, vagy csontos húsokból, igazi alaplével készüljön. Alaplét rotyogtatni időigényes,  praktikusabb egy nagy fazékkal főzni alkalmanként, és kisebb adagokban fagyasztani. Nálunk a húsalaplével készült zöldségkrémlevesek verhetetlenek, és a gyömbéres, kókusztejes húslevesek citromfűvel, galangával, enyhe thai fűszerekkel.

 

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBombolini – mini fánkok
Következő cikkVIDEÓ: Gesztenyés tekercs

Ha lehetett volna kérdőjel a jelem az óvodában, az illett volna hozzám. Az újságírói pálya felé a kíváncsiságom sodort, és 2001 szeptember 11-én, igen, pont aznap dőlt el, hogy ez lesz az utam. Azóta a gyakornokságtól a főszerkesztéséig több feladatban és műfajban kipróbáltam magam, kitértem a kreatív szövegírás és a marketing felé is. A gasztroírást nemcsak azért szeretem, mert hobbijaim közül kettőt, az evést és az írást egyesíti, hanem mert gyerekeim születésével a főzés számomra egyfajta szeretetnyelvvé alakult, és egyre inkább érdekel mindaz, amit megeszünk. Szeretek új helyeket felfedezni, új alapanyagokat kipróbálni, kísérletezni.