Bármit el lehet nevezni salátának. Ami most következik, szerintem az. De nyilván lehet köretnek is minősíteni, bár ahhoz talán túl összetett. Lazán értelmezett fogalmaim szerint saláta lehet bármi, amit összedarabolunk és valamilyen öntettel ellátunk. Fogyaszthatjuk magában vagy köretként.

Azt is gondolhatnánk, hogy a saláta nem téli étel, de a fentiekből is következik, hogy nyugodtan lehet az. A most következő receptben az a legjobb, hogy tud mindent, amit egy téli ételnek tudnia kell: ízletes, laktató és melengető. Az már csak mellékes bónusz, hogy olyan alapanyagokból áll, ami szinte mindig, mindennkinek van otthon és gyorsan össze is lehet dobni. Jöhet is a ropgósra sütött téli krumplisaláta pirított kolbászkarikákkal, kolbászos aiolival és a hűtőben talált zöldségekkel.

teli krumplisalata 2
Téli krumplisaláta

Hozzávalól (4 személynek)

1 kg főzni való burgonya

1 ek só

3 ek étolaj

1 szál kolbász

2 gerezd fokhagyma

2 tojássárgája

1/2 citrom frissen facsart leve

1 csomag újhagyma

3-4 retek

A krumplit megmossuk, lábasba tesszük, hozzáadunk 1 ek sót, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi is puhára főzzük.Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kolbászkarikákat annyira, hogy a kolbász zsírja kisüljön, de még egy kicsit puhák maradjanak a szeletek. Fontos, hogy közepesen erősnél ne legyen forróbb a tűzhely.

A kolbászzsírt egy kis tálkába öntjük. A kolbászkarikákat kiszedjük és lecsepegtetjük. A fokhamagerezdeket mozsárban 1 tk sóval péppé zúzzuk, majd egy közepes tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, 2 tk hideg vizet és elkezdjük felverni. Amikor kifehéredett a tojás, cseppenként adagolva hozzádolgozzuk a kolbászzsírt egészen addig, amíg stabil majonézt kapunk. Ha a kolbász zsírja nem elég, olajat adunk még hozzá.

A krumplikat leszűrjük és a serpenyőben, amiben a kolbászt pirítottuk kissé összenyomjuk, majd lepirítjuk mindkét oldalukon. Ha a serpenyőben maradt zsiradék nem elég, adunk hozzá egy kevés olajat. Az a jó, ha szép pirosra sülnek a krumpik.

A saláta összeállításához a tányérra kenjük az aioli felét, ráhalmozzuk a pirított burgonyát, erre a karikára vágott újhagymát és retket, a süt kolbászkarikákat és rácsepegtetjük az aiolit.

teli krumplisalata
Téli krumplisaláta
Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen