Thai stílusú ropogós quinoa saláta

quinoa saláta

Ez a saláta telitalálat, amikor elkezdünk friss, ropogós, zöldséges, sőt, kifejezetten vegán salátákra vágyakozni. Ez a színkavalkád pont ilyen, a quinoa pedig rendkívül laktató és tele van fehérjével is.

Hozzávalók 2 főre:

15 dkg quinoa

¼ fej lila káposzta (kisebb)

1 szál sárgarépa lereszelve

1 marék apróra vágott koriander

3-4 szál újhagyma vékonyra karikázva

4 evőkanál (10 dkg) földimogyoró durvára vágva

Az öntethez:

4 evőkanál mogyoróvaj

3 evőkanál szójaszósz vagy tamari

1 evőkanál juharszirup vagy méz

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál szezámolaj

1 teáskanál reszelt gyömbér

½ lime leve

csilipehely (elhagyható)

Elkészítés:

A quinoát mossuk át, majd kétszeres mennyiségű vízben forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük, míg az összes vizet fel nem szívja, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Villával keverjük át, hogy levegősebb legyen, és tegyük félre hűlni. Közben pont elkészíthetjük az öntet is: a mogyoróvajat és a szójaszószt keverjük össze először (ha nehezen menne, melegítsük meg a mogyoróvajat, úgy könnyebben kezelhető), majd minden más hozzávalót is adjunk hozzá. Ha túl sűrűnek tűnik, lazíthatjuk vízzel.

Ha a quinoa lehűlt, tegyük egy nagy tálba a káposztával, répával, korianderrel és újhagymával. Locsoljuk meg az öntettel, és alaposan keverjük össze. Kóstoljuk meg, és sózzuk ha szükséges. Tálaláskor szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval, és friss korianderrel.

Hűtőben kb. 4 napig áll el, a zöldségek már másnapra puhábbá, de még ropogóssá pácolódnak, így egy egészen új élmény vár.

quinoa saláta

Még több saláta!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -