Thai stílusú ropogós quinoa saláta
Horvát SáraEz a saláta telitalálat, amikor elkezdünk friss, ropogós, zöldséges, sőt, kifejezetten vegán salátákra vágyakozni. Ez a színkavalkád pont ilyen, a quinoa pedig rendkívül laktató és tele van fehérjével is.
Hozzávalók 2 főre:
15 dkg quinoa
¼ fej lila káposzta (kisebb)
1 szál sárgarépa lereszelve
1 marék apróra vágott koriander
3-4 szál újhagyma vékonyra karikázva
4 evőkanál (10 dkg) földimogyoró durvára vágva
Az öntethez:
4 evőkanál mogyoróvaj
3 evőkanál szójaszósz vagy tamari
1 evőkanál juharszirup vagy méz
1 evőkanál rizsecet
1 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál reszelt gyömbér
½ lime leve
csilipehely (elhagyható)
Elkészítés:
A quinoát mossuk át, majd kétszeres mennyiségű vízben forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük, míg az összes vizet fel nem szívja, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Villával keverjük át, hogy levegősebb legyen, és tegyük félre hűlni. Közben pont elkészíthetjük az öntet is: a mogyoróvajat és a szójaszószt keverjük össze először (ha nehezen menne, melegítsük meg a mogyoróvajat, úgy könnyebben kezelhető), majd minden más hozzávalót is adjunk hozzá. Ha túl sűrűnek tűnik, lazíthatjuk vízzel.
Ha a quinoa lehűlt, tegyük egy nagy tálba a káposztával, répával, korianderrel és újhagymával. Locsoljuk meg az öntettel, és alaposan keverjük össze. Kóstoljuk meg, és sózzuk ha szükséges. Tálaláskor szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval, és friss korianderrel.
Hűtőben kb. 4 napig áll el, a zöldségek már másnapra puhábbá, de még ropogóssá pácolódnak, így egy egészen új élmény vár.