Toblerone torta

Én úgy képzelem, hogy mindenkinek, aki egy kicsit is szeret a konyhában tenni-venni, van olyan receptje, amit igazán a magáénak érez – még ha nem is saját kreációról van szó. Olyan recept, ami mindig garantált sikert hoz és emiatt nagy örömmel készíti el az ember, vagy csak egyszerűen valami miatt közel áll a szakács szívéhez. Nekem az a Toblerone torta ilyen. Évek óta készítem és még sose hagyott cserben, ami enyhe kifejezés, mert mindig óriási sikert arat. Teszi mindezt annak ellenére, hogy nem egy könnyű torta – nagyon sok benne csoki 🙂 mégis óriás szeletket tudunk belőle megenni (pedig mindig elhatározom, hogy visszafogom magam, mert én ugye pontosan tudom, hogy MENNYI csoki is van benne). Különlegessé (és nem éppen olcsóvá) a Toblerone teszi, de el lehet készíteni bármilyen (jó minőságű) csokoládéval. Ebben az esetben egy gyors, egyszerű csokis süteményt kapunk, nem azt a bizonyos Toblerone tortát. Mert a Toblerone nem csak a csoki minősége miatt fontos hozzávalója ennek a sütinek, hanem azért, mert a nugátdarabok roppanós meglepetést okoznak minden falatnál. A tetejére szórt csokidarabokkal pedig nagyon impozáns látványt is nyújt.

Toblerone torta


Recept
Az eredeti recept az Epicuriousról származik, nem szorul változtatásra, tökéletes.

2 ek meleg víz
1 ek Nescafé vagy más instant kávé

19 dkg liszt
9 dkg jó minőségű sütni való, keserű kakaópor
1 1/2 tk sütőpor
egy csipet só
18 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
1,5 dl tejföl
1 tk vaníliakivonat
40 dkg Toblerone csoki

porcukor a díszítéshez

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, só) összekeverem. A kávét és a vizet szintén. A vajat keverőgéppel habosra verem, fokozatosan hozzákeverem a cukrot, tovább verem. Egyenként hozzáadagolom a tojásokat és keverem, amíg habos, fehér színű keverléket kapok. Mehet bele a tefjöl, a kávé és a vaníliakivonat. Alacsony fordulatszámra kapcsolom a gépet és kanalanként hozzáadom a lisztes keveréket. Ha szép kakaószínű és egyenletes, kikapcsolom a gépet. A csoki felét felkockázom és a tésztához keverem.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába teszem, 165 fokos sütőben 1 óra alatt készre sül. Akkor van kész, ha nem tapad a késre, ha megszúrom. Kiveszem a sütőből, 10 percig pihentetem. A forma kapcsos szélét leszedem, a maradék Tobelronét apró darabokban rászórom a tésztára – rá fog olvadni. Ha kihült, megszabadítom a forma aljától is, tálra teszem, el fog fogyni az utolsó falatig (előtte meg lehet szórni porcukorral, hogy szebb legyen).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -