Tojáskrém Húsvétra

Nem szeretek ígérgetni, mert aztán jól nem tartom be és ég a fejem, de azt tervezem, hogy Húsvétig minden nap teszek fel egy ünnepre való receptet. Ne bántsatok, ha nem így lesz! Kezdem egy tojáskrémmel, ami egyáltalán nem a szokásos alapanyagokból építkezik, de ez nem véletlen. Szerintem pont jó tavaszi íze van, biztos, hogy nálunk a húsvéti reggelire készítek belőle. Annak ellenére, hogy majonézzel készül egyáltalán nem nehéz, ezt a citromnak és az édeskömény ánizsos ízének köszönhetjük.

Tojáskrém édesköménnyel és citrommal


Mostanában az édeskömény gyakran szerepel nálunk – rákattantam – mindenféle formában – sütve, pirítva, párolva és nyersen is. Annyira friss, üde íze van, hogy megtaláltam benne a tökéletes tavaszköszöntő, üdítő ízt. Kicsit utánaolvastam, ha már ennyit használom, kiderült, hogy itthon is termesztik kb. 1500 hektáron – keresni fogom, amikor szezonja van. Érdekesség még, hogy a fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.


A tojáskrém nem tartozott a kedvenceim közé, ha nem otthon készül bele sem kóstolok. Az egyetlen pozitív élményem e téren anyukám szardíniakrémje, ami sok tojással készült, ha jól emlékszem – gyerekkoromban ettem utoljára. Akár lehetett volna szardíniás tojáskrémnek is nevezni… Most viszont kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem a saját verziómat, mert egyrészt jön a húsvét, másrészt R2r nagy tojásevő és neki is szerettem volna valami újat mutatni. A főszerepet a tojás mellett az édeskömény kapta, ami mellé kellet valami pikánsabb íz is. Nem mertem csípős mustárt használni a kisgyerek miatt, így mézes mustár került bele. Így még mindig nem volt elég pikáns, így jött a reszelt citromhéj és a citromlé ötlete.

Recept

8 keményre főtt tojás
1 édeskömény gumó zsenge része + ánizskapor
4 ek házi majonéz (1 tojássárgájából)
1 tk mézes mustár (vagy dijoni mustár + méz)

1 citrom frissen reszelt héja
1/2 citrom frissen facsart leve

1 tojássárgájából olívaolajjal majonézt készítek. A szokásos módon tejföllel, mustárral, sóval, cukorral, kevés citromlével ízesítem.
A 8 főtt tojást apróra vágom és egy tálba teszem. Hozzáadom az egészen finomra vágott édesköménygumót (ugyanúgy vágom apróra mint a hagymát), a szintén aprított ánizskaprot és a finomra reszelt citromhéjat. Elkeverem a mézes mustárral és a majonézzel. Sóval, frissen facsart citromlével ízesítem. Fogyasztás előtt legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Felszeletetl baguette-tel tálalom.


Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -