Tökéletes sült libacomb 3 féleképpen

A tökéletes libecomb elkészítése mindenki nagy álma, mégse sikerül minden esetben úgy, ahogy szeretnénk. Néhány alapkövetelménynek kell csak megfelelni: a libasült legyen egyszerre omlós és ropogós, fűszeres és kellően sós, a dolog mégsem ennyire egyszerű. De mostantól az lesz! Három módszert is bemutatunk, hogy Márton-napkor isteni libacombokkal tömhessétek meg a hasatokat.

Az előkészületek minden módszer esetén azonosak: a libacombokat megmossuk, szárazra töröljük, megvizsgáljuk és ha találunk pihéket, tokokat, eltávolítjuk őket. Ezután a bőrt éles késsel beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Bőven sózzuk és borsozzuk a combokat, majd kezdődhet is a sütés.

A párolt/sült libacombok esetén az arányok: 1 combhoz 1/2 fej hagymát, 3 gerezd fokhagymát számoljunk.

1.Párolt-sült libacomb

Ez az a bizonyos hagyományos módszer. Titkai: sok hagyma, még több fokhagyma, zöldfűszerek, hosszú párolás és csak a végén pirítás. Teljesen mindegy, hogy mekkora mennyiséget készítünk, az eljárás mindig ugyanaz. A párolást, kisebb mennyiség esetén a tűzhelyen is végezhetjük, de ha nagy vendégseregre főzünk, akkor érdemes bevetni a sütőt.

Egy nagy serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Ráfektetjük a fűszerezett libacombokat, bőrös oldalukkal felfelé, majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Lefedjük és közepes láng felett puhára pároljuk. Időnként ellenőrízzük, és pótoljuk a vizet, ha szükséges. A végén a hús, ha megszúrjuk, legyen vajpuha és a főzőlevét főjje el. A combokat fogyasztás előtt kevés zsíron pirítsuk le a bőrős oldalukon.

Sütőben készítve alufóliával letakarva pároljuk forró – 180 fokos – sütőben két órát a combokat, közben hústűvel ellenőrízzük, hogy elég puha-e. Amikor omlós, levesszük a fóliát és 180 fokon, hőlégkeveréssel, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

2. Gőzsütőben sült libacomb

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hagymát felszeleteljük, a felét, a fokhagyma felével a tepsibe tesszük. A libacombokat fűszerezzük és a hagymára fektetjük, bőrös oldalával felfelé. A maradék hagymát és fokhagymát a húsra halmozzuk.

Gőzprogramon omlósra pároljuk kb. 2 óra alatt, hústűvel ellenőrízzük, hogy elég puha-e. Ha kész, félretoljuk róla a hagymát, és 180 fokon, hőlégkeveréssel kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

3. Konfitálás

(részletes cikk itt)

A konfitálás régen egyszerűen egy praktikus megoldás volt a szárnyasok tartósítására. A szányas 1-2 napnál nem bír több tárolást még akkor se, ha hűtőbe tesszük. A saját zsírjában, viszonylag alacsony hőfokon sütés során a hús omlós és puha lesz. Az így elkészített kacsa vagy liba saját zsírjában cserép- vagy üvegedényben eltéve akár hónapokig is eláll hűtés nékül.

Az előkészített combokat egy éjszakára száraz pácba tesszük. Másnap a sütőt 150 fokra előmelegítjük. Zsírt melegítünk egy nagy lábosban (amit be lehet tenni a sütőbe). A húsról leöntjük a levet, amit éjszaka engedett, letöröljük róla a fűszereket és bőrös oldalukkal lefelé óvatosan a meleg zsírba tesszük – fontos, hogy a zsírban teljesen elmerüljenek, ne legyen kilógó rész!

Az előmelegített sütőben fél órán át sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 130-140 fokra és addig sütjük a húst, amíg teljesen megpuhul – 2 ,5-3 óra. A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd kiszedjük a combokat. Azonnal fogyasztható.

Ha szeretnénk előre dogozni és eltenni a süt combokat: szűrőn át a zsírból egy keveset annak az edénynek az aljára öntünk, amiben tárolni fogjuk a húst. A hűtőbe tesszük, hogy a zsír megdermedjen, majd erre tesszük a combokat. Rászűrjük  a maradék zsírt, hogy teljesen ellepje a húst és hűvös helyen tároljuk. Fogyasztás előtt a zsírt lekaparjuk a combokról és sütőben vagy serpenyőben átmelegítjük.

4,2/5 (10)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Sütőtökös kuglóf
Következő cikkBirsalmás libacomb

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.