Töltött káposzta nagyon másképp

A kezembe került egy pár éve futtában lefirkantott recept. Nem csodálkozom rajta, hogy akkor úgy éreztem azonnal le kell írnom, nagyon izgalmas. Most készítettem először – a konyhafelújítás alatt csúszott ki néhány magazin közül a recept. Biztos, hogy az első alkalmat sok követi még, gyakorlatilag kitöröltük az edényt és szinte egymás kezére csapkodtunk az utolsó falatokért. Elsőre talán bizarrnak hangzik a méz, mazsola, paradicsomszósz keverése a töltött képsztával, de mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy tegye félre az előítéleteit és főzze meg ezt az ételt! Eredetileg lengyel recept, Holishkes névre hallgat.

Mézes paradicsomos töltött káposzta: holishkes

toltott kaposzta.jpg

Recept (6 személyre)

1 közepes fej káposzta
2 ek olaj
2 nagy fej hagyma
1/4 közepes zeller nagylyukú reszelőn lereszelve
70 g sűrített paradicsom
5 dkg mazsola
0,6 dl méz
0,6 dl frissen facsart citromlé
1 egészben paradicsom konzerv
1/2 kg darált borjú vagy marhahús
10 dkg rizs
3 ek húsleves vagy alaplé
1 tk őrölt paprika
1/4 tk cayenne bors
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

1 tojás

Egy nagy lábosban vizet forralok, amikor felforrt beleteszek 1 ek sót. A káposzta torzsáját kivágom. Az egész képosztafejet a lobogó vízbe teszem. A képsztaleveleket egyenként leszedem, ahogy elkezdenek leválni a fejről – levelenként kb. 2 percig főzöm, hogy rugalmas legyen, de semmiképp ne főjjön szét. Összesen 18-20 ép levélre lesz szükség.
Másfél fej hagymát durvára vágok, a maradék felet lereszelem és félreteszem. Egy közepes serpenyőben felhevítem az olajat és rádobom a durvára vágott hagymát a lereszelt zellerrel. Közepes léngon 15 percig fonnyasztom. Hozzáadom a paradicsompürét, sózom, borsozom és további 3 percig pirítom. Beleteszem a mazsolát, mézet, a citrom levét és az egész paradicsomokat a levével együtt. Magas lángon felforralom, majd lefedem, a lángot visszaveszem közepesre és 30 percig főzöm, amíg a paradicsom teljesen szétesik és a mártás kissé besűrűsödik.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A rizst 10 percre forró vízbe áztatom, majd leszűröm. A darált húst összekeverem a reszelt hagymával, a rizzsel, húslevessel, paprikával, cayenne borssal, sóval, borssal. Összegyúrom az enyhén felvert tojással. Kb. 2csapott ek tölteléket teszek egy káposztalevélbe, széleit behajtom és feltekerem. Egy nagy hőáló tál alján szétkenek 1 közepes merőkanálnyit a paradicsomszószból, erre helyezem a szétnyíló felével lefelé a töltött káposztákat egymás mellé szorosan. Ráöntöm a maradék paradicsomszószt és 40 percre a sütőbe teszem. Amikor a töltelék tűszúrásra puha, kiveszem a sütőből és azonnal fogyasztjuk.

toltott kaposzta 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -