Töltött mini padlizsán és más tökfélék

Mindenkinek, aki szereti a kisméretű tökféléket ajánlom, hogy látogasson el szombaton a Biopiacra a Mom művház mellé. Szinte minden nyári tökféléből van apró méret, sőt, többféle színben is pompáznak. Én a múlt héten vettem pici padlizsánokat, apró színes cukkiniket és kisméretű hokkaidó tököt is – persze a padlizsán nem tök, de abból is van kicsi és most ez a lényeg.

A padlizsánokba rizzsel kevert maradék kacsaragut töltöttem. Nagyon szerettük, egészen más élményt nyújtott, mint a spagettis változat.

Recept (4 kisebb padlizsánhoz)

2 dl húsos ragu
4 púpozott ek főtt rizs
4 kisebb padlizsán
1 nagyobb paradicsom
6-8 bazsalikomlevél 
6 ek olívaolaj
3 tk só

A ragut összekeverem a főtt rizzsel és a kockára vágott paradicsommal és az összetépkedett bazsalikomlevelekkel. Félreteszem. A padlizsánok kalapját levágom félreteszem, a padlizsánok belsejét kikaparom. A magokat kidobom, a húsát felkockázom és besózom. Szűrőbe teszem és legalább egy órát hagyom lecsöpögni. A padlizsánok belsejét is megsózom és vágott oldalával lefelé fordítom, hogy a leve kicsepegjen.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A padlizsánkockákat leöblítem. Egy közepes serpenyőben 2 ek olívaolajat hevítek, rádobom a padlizsánkockákat és pirosra pirítom őket. Hozzákeverem a húsos, rizses keveréket és négy részre osztva a tölteléket, a kicsepegett padlizsánokba töltöm. Hőálló tálba teszem, mindegyik padlizsánra visszateszem a kalapját és meglocsolom 1 ek olívaolajjal. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Attól függően, hogy mekkorák a padlizsánok növelni vagy csökkenteni lehet a sütési időt, akkor jó, ha a padlizsánok puhák, összetottyannak.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -