Töltött paprika átfűszerezve

Akárkinek mondtam a múlt héten, hogy töltött paprikát főzök, egyetlen kivétellel mindenki pofákat vágott. Engem is azért villanyozott fel a gondolat, mert tudtam, hogy nem a hagyományos módon fogom elkészíteni, mert az az igazság, hogy az eredetiről arról magam is keveset beszéltem volna. Pedig igazi nyári étel, most minden  adott hozzá, hogy jó legyen. Azt hiszem az ízetlen sertéshús gombóc az, ami miatt nem elég vonzó számomra, ezért ezen változtattam leginkább. (Én a paparikát szeretem, amikor puhára fő, de aki nem, az nyugodtan szedje le és tegye félre.)

Töltött paprika

toltott paprika.jpg

Az átfűszerezésnél egy arab étel ízeit igyekeztem előcsalogatni (meglepő?), amit a megfelelő tök hiján évek óta csak álmomban készítek el, A Kousa Mahshi szíriai életünk egyik meghatározó étele volt, anyukám imádta és amint megtanulta készíteni, gyakran került az asztalra. Akkor nem örültem ennek nagyon, de mostanában gyakran elfog a nosztalgia. Apró sárga töltött tök/cukkini mentás paradicsomszószban. Sajnos kell hozzá a kousa, vagyis az a fajta tök, mert csodálatosan vajpuhára fő és jellegzetes az íze, mérete… ah, gyerekkor! Cukkiniből nem ugyanaz, és ha már ugyanazt nem tudom reprodukálni, akkor teszek inkább egy merészebb lépést a kísérletezés irányába. A fűszerezéstől eltekintve a hagyományos töltött paprikához nagyon hasonlóan kell elkészíteni.

Recept (6-8 főre)

6 nagyobb tv paprika
50 dkg darált borjúhús
10 deka rizs
1 kis csokor petrezselyem
2 tk római kömény
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/4 tk cayenne bors
1 fej vöröshagyma finomra vágva
5 deka vaj
1 l házi paradicsomlé
5-7 mentalevél finomra vágva
víz vagy zöldség alaplé
só bors
1 ek cukor
kevés rántás

Száraz serpenyőben kissé megpirítom a római köményt, amíg illatozani kezd. Rádobom a vajat, majd a finomra aprított hagymát és lepirítom. Hozzáadom a rizst, felengedem vízzel és félpuhára főzöm. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a fűszereket, a darált húst és a finomra vágott petrezselymet, sózom, borsozom.

A paprikákat kicsumázom, megmosom, majd megtöltöm a töltelékkel. Nagyobb lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi (zöldség alaplével még jobb) és 15 percig nagy lángon főzöm. Visszaveszem a lángot közepesre, hozzáadom a paradicsomlevet, egy kevés cukrot, sót, borsot. Újabb 15-20 percig főzöm, amíg a paprika és a töltelék puhára fő. Kiszedem a paprikákat, egy picit berántom a mártást és amíg a rántással összefő, belefőzöm a finomra vágott mentát. Szűrőn átpasszírozom (vagy nem). és a töltött paprikáva tálalom.

toltott paprika 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -