Túrós táska felfújt
Havas DóraKülönleges alkalmakra elég impozáns reggeli, ráadásul bármilyen idénygyümölccsel finom. Friss, jó minőségű túrós táskát vegyünk hozzá.
Hozzávalók 4-6 személyre
6 db túrós táska
5 ek. cukor
1 vaníliarúd
1/2 l tej
3 tojássárgája
2 egész tojás
15 dkg gyümölcs (eper, málna, áfonya, szeder)
2 ek. hideg vaj
2 ek. durvára vágott pisztácia
Elkészítés
A felengedett epret megpucoljuk, megmossuk és negyedeljük. Ha más gyümölccsel készítjük, azokat is előkészítjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A túrós táskákat 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Egy hőálló tál aljára darabolunk 1 ek. hideg vajat. Beleszórjuk a túrós táska darabok felét. Rászórjuk a gyümölcsöt, majd a maradék túrós táskát.
A tojássárgákat és a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral. Egy kis lábosban forrásig melegítjük a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal. A rudat kivesszük, a tejből 1 merőkanálnyit a tojáshoz keverünk, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és alacsony láng felett addig főzzük, amíg besűrűsödik és a kanál hátoldalát egyenletesen bevonja. Az előkészített túrós táskákra öntjük, megszórjuk durvára vágott natúr pisztáciával és 20-25 percre a sütőbe tesszük, amíg szép aranyszínűre és ropogósra sül. Friss gyümölccsel tálaljuk.