Túrós sütemény

Nem tudom pontosan, hogy minek nevezzem ezt a túrós sütit, pedig nagyon szeretnék szép keresztnevet találni neki, mert odavagyok érte. Nem igazán torta, mert ahhoz nem elég magas, nincsenek benne rétégek sem, és krém se kerül bele. Viszont kerek sütőformában készül, ez alapján akár torta is lehetne (a szakácskönyveben, ahonnan származik tortának hívják). Nem fejtegetem tovább, a lényeg, hogy egy kedves barátom névnapjára készítettem el most, mert ő is nagyon kedveli.
Túrótorta témában a hazai receptek közül eddig ez áll a legközelebb az igazi amerikai cheescake-hez, de ez továbbra is marad túrós süti, mert abból készül és nem krémsajtból. Azáltal viszont, hogy szitán át kell törni a túrót tényleg nagyon krémes lesz, főleg, hogy miután a zöldségdarálómat a legutóbb kidobtam, most csak egy nagy apró lyukú szűrőm maradt. Így jó nagyon meló a fél kiló túró átpaszírozása, de annál homogénabb lesz a főleg töltelékből álló sütemény. A túróhoz nem kell tejfölt vagy bármi más lazító anyagot keverni, ettől nagyon tömör lesz, de érdemes kipróbálni, mert nem szárad ki, nem túl édes, nagyon kellemes tölteléket eredményez. A tésztája pedig nagyon porhanyós. Ideális délutáni sütemény. Pl. egy ötórai teához vagy ebéd utáni kávéhoz.

Túró”torta”


Recept

22 dkg liszt
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
pici só
1 tojássárgája
(50 dkg lencse az elôsütéshez)

50 dkg túró
4 tojás
16 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
pici só
10 dkg vaj
6 dkg étkezési keményítô

A tésztához a lisztet gyúródeszkára szitálom és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztát gyúrok belőle. Fóliában 1 órára a hűtőbe teszem. Kinyújtom, kerek piteformába teszem, megszurkálom, sütőpapírral befedem és 1/2 kg lencsét öntök rá. Ez azért kell, hogy a tésztát elő tudjam sütni anélkül, hogy felpúposodna. 10 percre 200 fokos sütőbe teszem, majd kiszedem a lencsét a papírral együtt és még 5 percig sütöm, hogy a tészta közepe is kicsit megsüljön. Kiveszem a sütőből, erre jön majd a töltelék. A sütő hőmérsékletét 160 fokra állítom.
A túrót szitán átpaszírozom, hozzákeverem a tojássárgákat, a sót és a cukor felét, jó habosra verem. Ezután hozzáadom a reszelt citromhéjat, a felolvasztott, meleg vajat és az étkezési keményítőt. Külön tálban a cukor másik felével a tojásfehéréjéket is habosra verem, majd óvatosan a túrós masszához keverem. A kész tölteléket az elősütött tésztába teszem és 160 fokos sütőben kb 45 perc alatt készre sütöm. A tetejére lehet porcukrot szórni, ha egy kicsit kihült, de anélkül is szép és nagyon jó!

A recept a Magyar Könyvklub Sütés Iskolája c. könyvében található.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -