Úszunk a kacsában

A múlt héten szép kacsamellek érkeztek a henteshez. Vettem is belőle és az első nekifutásnál kiderült, hogy ezek a mellek akkorák, hogy ketten nem bírunk egy egészet megenni vacsorára. Ez nagy szerencse, mert annyira finomak, hogy egyáltalán nem baj, hogy marad belőle. Érdekes, hogy sokan nem szeretik a kacsa húsát, nekem az egyik kedvencem.
Csodálatos rozé kacsamellek készülnek, ami a gyorsaság szempontjából is jó választás, de számomra ez az elkészítési mód vetekszik a zsírjára sütött, majd sütőben pirult kacsával (bár az combból az igazi úgyis). Az is igaz persze, hogy ez sokkal könnyebb fogás, így nyáron természetesen jobban esik. Ráérek majd télen konfitálni, fokhagymázni, omlósra sütni. Lilakáposztával és tört krumplival akkor majd annak örülünk.
Most úgy vagyunk a kacsamellel, mint az előző posztban szereplő salátával: készül mindenféle variáció. Egyelőre háromféle gyümölcsös költeményről tudok beszámolni, ez most annyira adja magát, sorra érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök.

Gyömbéres kacsamell fűszeres meggyel


Kellemes meglepetés volt, hogy mennyire finom a maradék is! Első nekifutásra egy egész mellet elkészítettem, de csak a felét tudtuk megenni, vékony szeletkre vágva, whisky-s eperrel, salátával. A másik darabot úgy ahogy volt, egyben, betettem a hűtőbe. Másnap szeltem csak fel, hidegen. Nem került mellé most gyümölcs, hanem a szeleteket rozskenyérbe tettem, mustárral, napon szárított paradicsommal, spenótlevelekkel. Mindenféle felvágottat lepipált, de még egy jó marhahúsos szendviccsel is vetekedett!

A kacsamell sütése nem egy nagy mutatvány, csak a sütési időt kell a hús méretéhez igazítani – a sok kacsának hála, ezt tökélyre vittem már:). Száraz serpenyőt felforrósítok, beleteszem a kacsamellet a hájas felével lefelé és magas lángon szép pirosra sütöm, 8-10 perc alatt. Ha nagyon sok zsír sült ki belőle, leveszek annyit, hogy 2-3 ek-ny maradjon a serpenyőben. Megfordítom a húst, alacsonyra veszem a lángot és 5-8-10 perc alatt készre sütöm. Itt már attól függ a sütési idő, hogy mennyire vastag a hús és mennyire rozéra szeretném.

Fontos sütés előtt a hájat a húsig bevagdosni keresztirányban úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele. Fűszerezni a hús mindkét oldalát szoktam, mert a vágásokon át bejut a fűszer a zsír alá is. Sütés előtt legalább fél órával befűszerezem és állni hagyom – ennyi időre nem kell a hűtőbe tenni – puhább lesz a hús, ha nem hidegen kerül a forró serpenyőbe.

Levendulás kacsamell mézes sárgabarackkal


A levendulás kacsamell receptje: a Díványon.

Gyömbéres kacsamell fűszeres meggyel (2-4 személyre)

1 nagy kacsamell
25 dkg magozott meggy
1 hüvelykujjnyi gyömbér frissen reszelve
1 kisebb fehér főzőhagyma
2 ek szójaszósz
frissen őrölt bors
1 piros chili
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl vörösbor

A kacsamelleket megmosom, bevagdosom a fent leírtak szerint. Reszelt gyömbérrel, őrölt borssal fűszerezem és meglocsolom 1-1 ek szójaszósszal. Legalább 20 percig pihentetem így. Egy nagyobb serpenyőben rozéra sütöm. Ha kész, kiveszem a serpenyőből és szeletelés előtt legalább 15 percig hagyom állni. Ez alatt elkészül a fűszeres meggy: a serpenyőt visszateszem a gázra, alacsony lángra kapcsolom. Beledobom a felkarikázott hagymát, kicsit párolom, hozzáadom a kierezett chilit, kevés sót és a gondolatnyi szegfűszeget (ez tényleg nagyon kevés legyen, kb feleannyi, mint elsőre gondolnánk). Felöntöm a borral és felére beforralom. Mehet bele a meggy, amit éppen csak addig melegítek, amíg egy kevés levet ereszt és összeesik. Nem szabad szétfőzni.
A kacsát nagyobb darabokra vágom – egy fél mellet 4-5 darabra, a meggyel és mézes-citrusos salátával tálalom.

Rozé kacsamell whisky-ben párolt eperrel (2-4 személyre)

1 nagy kacsamell
10-12 szem eper megtisztítva, kettévágva
1/2 dl whisky
2 tk barnacukor

frissen őrölt bors
2-3 bazsalikom vékony csíkokra vágva

A kacsamellet rozéra sütöm, kiveszem a serpenyőből és pihentetem legalább 15 percig szeletelés előtt. A serpenyőt alacsony lángra visszateszem, beleöntöm a whisky-t és felkaparom a lesült darabokat. Amikor az alkohol elpárolgott megszórom cukorral, sóval és borssal és rádobom a megtisztított, felvágott epret. Éppen csak kettőt rottyantok rajta. A kacsát egészen vékony szeletkre vágva kínálom, mellészedem az epret, amit vékony csíkokra vágott bazsalikommal szórok meg.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -