Talán a leggyakrabban feltett kérdések egyike, amit az elmúlt évek során kaptam tôletek az, hogy mit csomagolnék uzsonnára a gyerkôcnek. A témának mindig merörültem, de valahogy soha nem lett belôle bejegyzés – talán azért, mert a mindennapjainknak még nem része az uzsonnacsomagolás. Idén nyáron mégis belekóstoltam a témába, hiszen az egyik táborba kellet vinni uzsit. Most már tapasztalatból tudom, hogy ez tényleg jó téma, és azt is értem, miért jön ennyi ilyen jellegû kérdés – melós dolog ez az uzsonnabiznisz, fôleg, ha jót akarunk. Szerintem a jó uzsonna kulcsa az elôkészület. Ha csipásan, a reggeli ôrület közepén kell valami egészségeset és kreatívat alkotni, egészen biztos vagyok benne, hogy szalámis szendvics lesz a vége.

Elsô körben (mert most úgy érzem belejöttem, több posztot is tervezek a témában) a felvágottakkal és azok kiváltásával foglalkoznék. A továbbiakban a kenyér, szendvicskrémek, sütemények, zöldség-gyümölcs ötletek kerülnének terítékre, de ha bármi más témakört is érdekesnek találtok, szóljatok, átgondolom!

A gyerekek egybôl a kolbászt és a szalámit fogják említeni, ha kedvenc felvágottjukról faggatjuk ôket, Nincs is ezzel semmi baj, kultúránk része mindkettô és ha megbízható forrásból származik, isteni finom is. De nem minden nap! Ez nálunk állandó harc, ha hideg vacsorát eszünk, R2r betolna egy szál kolbászt magában, én meg persze arra törekszem, hogy soványabb húsokat fogyasszon. A húsiparíi termékek nagy részét fenntartással kezelem és az az igazság, hogy R2r is. Kevés sonka van, amit szívesen eszik, így alakult ki, hogy inkább maradék húsokat teszek a szendvicsére. Nincs annyi maradék, ami ezt fedezni tudná, így már külön figyelek arra, amikor csirkét vagy egyéb szárnyast sütök, hogy egy kicsit többet készítsek. A vasárnapi sült csirke mellé bekerül egy egész csontos mell vagy 2-3 comb, amibôl utána még 2-3 napi remek salátát, szendvicset vaggy gyors tésztavacsorát készítek. Ugyanígy lehet ôsszel 1-2 kacsa- vagy libamellell többet sütni és abból gazdálkodni, késôbb majd a konfitált kacsa is igen jó szolgálatot tesz, ha eljön az ideje. Az egészen biztos, hogy hajnalban nem fogok nekiállni friss csirkemellett sütni, még akkor sem, ha csak pár perc az egész, de ha csak elô kell venni a fûszeres sültet a hûtôbôl és feldarabolni, semmivel nem vesz el több idôt vagy energiát, mintha a csomagolt sonkát tenném a kenyérre.

Házi csirkemájkrém

májkérm.jpg

A másik joker a házi májpástétom. Ez az, amit soha nem veszek készen, egyenrangú a virslivel, amit inkább nem eszünk, mert azt nem állok neki házilag készíteni. Kacsa vagy csirkemáj pástétomot viszont akármikor szívesen, kb. 1/2 óra munkát igényel csupán. Ebből is lehet nagybb adaggal előre dolgozni, légmentesen, zsírral lezárva eláll a hűtőben.

Nem kell azt gondolni, hogy egész héten szendvicsalapanyagokat gyártok. Inkább csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt is lehet (a rendszeres főzés közben egy kicsit előre készülni), heti 1-2 alkalommal. Így mehet a kolbászos-szalámis téma is mondjuk egyszer egy héten, és már csak 2 napot kell megoldani. Szerintem ez még akkor is működik, ha adott esetben csak a hétvégén fő valaki. Egy kis maradék húst gyártani igazán nem nagy ügy. A többi csak elhatározás kérdése. Bennem egyre erősebb az elhatározás ahogy haladunk előre az intézményesülés útján és egyre kevesebb a befolyásom afölött, hogy mit kap enni a gyerekem.

Recept

1/2 kg csirkemáj
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 tk só
kb. 1/2 tk frissen őrölt fehérbors
1 ek friss morzsolt majoranna
1/2 dl száraz fehérbor
3 ek olívaolaj
25 dkg vaj

A vaj feléből tisztított vajat készítek: kis lábosba teszem és a lehető legalacsonyabb lángon 25-30 percig hagyom finoman bugyogni, amíg teljesen szétválik. A habját és a savót leszűröm, a tisztított vajat félreteszem.

A májat megtisztítom. Egy nagy serpenyőben felhevítek 2 ek olívaolajat, a durvára vágott hagymát és az összetört fokhagymagerezdeket közepes lángon puhára párolom. Hozzáadom a maradék olajat, magassabbra veszem a lángot, a májat is a serpenyőbe teszem kevés sóval, borssal és a morzsolt majorannával. Kb. 5 percig pirítom, amíg a máj kivül megpirul, de belül puha és rózsaszín marad. A serpenyőbe öntöm a bort és elfőzöm az alkoholt. Az egészet turmixgépbe teszem és 5 percig turmixolom, közben fokozatosan hozzáadom a mardék vajat. Leállítom a gépet, ha kell utánafűszerezem a májkrémet, és mégegyszer átturmixolom, hogy teljesen selmyes legyen. Akkora tálba (ha tovább szeretném tárolni, több kis tálba) teszem, amiben még 2-3 cm  hely marad a tetején. Nedves sütőpapírral (amennyire csak lehet légmentesen) lefedem és hűtőbe teszem 1 órára. Amikor megszilárdult, ráöntöm a tisztított vajat és éjszakára a hűtőbe teszem, amíg a vaj teljesen keményre hűl.

Uzsonnás bejegyzések a blogon még.

Hasznos infók az Uzsonnásdoboz Facebook oldalán.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

18 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Örülök, hogy elővetted a témát, nálunk ugyan nem aktuális még, de én is keresek olyan kencéket, egyebeket amiket szendvicsre lehet rakni és ki lehet velük váltani a felvágottakat. Nálunk még annyi kívánalom van, hogy az adott kence ne tartalmazzon vajat, tejfölt, margarint. Zsírt, olajat sajnos nem lehet mindenbe rakni.

  2. Nálunk a házi “májkrém” nem tartalmaz májat: csirkecombok hagymával, fűszerekkel, esetleg némi leveszöldséggel lesütve. Aztán kicsontozom, és az egészet szőröstül-bőröstül leturmixolom, annyi szaftot adagolva, hogy az állag jó legyen. Fontos, h megfelelő ideig turmixoljuk, akkor jó, ha sima, nincsenek benne érzékelhető bőrdarabok. Mert a bőr az kell az íze miatt. 🙂
    Kb. májkrémdoboznyi adagokban lefagyasztom és ha kell, csak előveszem.

  3. A tisztított vajjal van egy kis probléma: állítólag hidegen nagyon megterheli a májat, csak frissen készített ételekben ajánlják a fogyasztását. Ha valaki meg tud cáfolni, tegye meg, szerintem is finom hidegen, de India járó barátaim egybehangzóan ezt nyilatkozták a ghíről.

  4. Én sokkal egyszerűbben készítem. Vöröshagyma nélkül több/kevesebb zsiradékban sütöm az egészet egyszerre, ill. inkább lehet mondani a folyamatot főzésnek.Még langyosan turmixolom közben -francia mintára- beleteszek két evőkanál portóit ami különlegesen jó zamatot ad a pástétomnak.