Tavaly lekvárőrület kapott el, idén azt hiszem a kompótok nyara vár rám. Eddig kettő készült, rebarbarás és cseresznyés. Annyira ízlenek, hogy csak ezt eszem desszert helyett. Hidegen. Fagyira kanalazva is elviselhető, de leginkább csak úgy magában fogy. Rá kellett jönnöm, hogy ez sem nagymamás dolog – vagy én közeledek szélsebesen a nagyi kor felé – na neee! Megint csak attól függ, hogy milyen fűszerekkel és milyen ízkombinációban kerülnek a gyümölcsök az üvegekbe. Télen nagyon fogjuk szeretni gondos kezeimet.

Vaníliás cseresznyekompót eperrel

Az Uzsonnareform keretében a kompótot kókusztejes zabkásával kapják ma a gyerekek. Nagyon melléfogni ezzel azt hiszem nem lehet, de gyerekekről lévén szó, azért izgulok.

Recept (kb. 1 l kompóthoz)

60 dkg cseresznye
20 dkg eper
1/2 dl víz
2 ek barnacukor
1 vaníliarúd
1/2 citrom frissen facsart leve

A cseresznyét megmosom, kimagozom, az epret megmosom, kicsumázom és negyedelem. A vaníliarudat kettévágom, magjait kikaparom. A gyümölcsöket közepes lábosba teszem a vízzel, cukorral, vaníliával és a kettéhasított vaníliarúddal. Felforralom, forrás után visszaveszem közepesre a lángot és 5 percig gyöngyöztetem. Közben beleöntöm a citrom levét is. Elzárom a lángot, kiszedem a vaníliarudat, a kompótot üvegekbe szedem. Lezárom, majd egy percre fejjel lefelé fordítom és dunsztban hagyom kihűlni, vagy csak a hűtőbe teszem és pár nap alatt elfogyasztjuk.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS