Vaj, mogyoró, sütőtök

Utálok sütőtököt pucolni! Nem tudom mi lenne hozzá a megfelelő szerszám, mindenképpen erős kezek és kitartás kell hozzá. Rendelkezem ezekkel, de mégis utálom csinálni. Szezon van, ráadásul jó hosszú, és ezt kihasználjuk, szinte minden héten nekiállok ennek a rettenetes feladatnak. Végül is megéri. A piacon egy nagyon kedves, göcsörtös kezű, görbe hátú, nagy kendőbe bugyolált, idős néni azt mondta, hogy a sütőtök a magyar banán. Csak sokkal egészségesebb és a nap érlelte ilyenre, nem a hűtőkocsi.

Sütőtökös papardelle barnított vajjal, kecskesajttal


Állítólag a hétvégén már mínusz fokok is lehetnek, sőt, lehet, hogy havat is látunk. Ha ez bekövetkezik, elkészítem ezt a fogást még egyszer (maradt még egy fél tök, megpucolva!), mert igazi télies íze van. Energiát is ad bőven, a sok vaj miatt. Mostanában nagy kedvenc nálunk, és a nálunk megfordulóknál – Horasz ezt most neked írom 🙂

Recept (4 személyre)

1/2 kg sütőtök
40 dkg papardelle
12 dkg vaj
10 dkg mogyoró
7-9 levél friss zsálya vagy 3 tk szárított
10 dkg lágy kecskesajt

frissen őrölt bors

Egy serpenyőben felolvasztok 4 dkg vajat, beleszórom a zsályát és megpirítom, amíg egy kicsit megbarnulnak a levelek. Lehúzom a tűzről és hagyom 10 percig állni, hogy átadja a zsálya az ízét a vajnak. Leszűröm, a vajat visszateszem a serpenyőbe és rádobom a megtisztított, kis kockákra vágott sütőtököt, enyhén sózom és tekerek rá borsot. Közepes lángon puhára párolom. Közben kifőzöm a tésztát, ha kész összeforgatom 1 ek vajjal, hogy ne ragadjon.
A mogyorót száraz serpenyőbe teszem és addig pirítom, amíg a vékony héja megrepedezik. Konyharuhával ledörzsölöm róla a héját, a mogyorót durvára vágom.
Egy kis serpenyőbe teszem a maradék vajat és közepes lángon, nagyon odafigyelve addig hevítem, amíg elkezd megbarnulni és mogyoróillatot áraszt. Lehúzom a tűzről és hozzákeverem a pirított mogyorót, sisteregni fog!
Gyorsan összeállítom az ételt: egy adag tésztára elrendezem a sütőtök 1/4-ét, megszórom a vajas mogyoróval és 1 ek barnított vajat kanalazok rá. A tetejére kecskesajtot teszek. Azonnal tálalom. Előételnek is nagyszerű, ebben az esetben 8 főnek elég, de a tésztából érdemes 1/2 kg-t kifőzni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -