Van egy órád? És 15 perced?

Spórolósan 15, ráérősen max. egy óra alatt elkészül ez az étel, ami nekem annyira bejön, hogy 18 óra alatt harmadszor eszem belőle annak ellenére, hogy az első adagban egy picit megpirult a fokhagyma és égette a gyomrunkat egésze este. A spórolás itt persze az időfaktorra vonatkozik: aki nem szeretne házilag gnocchit készíteni, vagy nincs rá ideje, az használjon boltit. Van különbség, de szerencsére van ebben az ételben annyi finomság, hogy megbocsájtható legyen a lustaság. Akinek egy kicsit több az ideje vagy a kedve, az csodálatosan édes, lágy, puha kis gombóckákat önt majd nyakon a selymes, kicsit pikáns mártással, roppanós, édeskés brokkolival és vajas, csípősen édes dióval. A tetejére mehet még egy kis parmezán, egy pici finom só. Jöhet is a negyedik adag, azt hiszem.

Gorgonzolás gnocchi brokkolival

A gorgonzola egyáltalán nem tolakodó, fullasztó, mindent elnyomó, én azt nem szeretem. Csak egy egészen keveset tettem mártásba, hogy adjak a tejszín mellé egy kis csavart. A végén egy kevés kiváló minőségű extraszűz olívaolajjal kötelező meglocsolni az ételt, egészen más lesz az íze, felfrissül az elsőre talán kicsit nehéznek ható tejszínes-gorgonzolás mártás.

Recept (4 személyre)

1/2 kg krumpli
kb 20 dkg liszt
1 tk só
1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
1 tojás

1/2 kg brokkoli rózsáira szedve
3 dl tejszín
3 dkg gorgonzola
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1/2 tk só
1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
1 marék dió szárazon megpirítva
kb 1 ek extraszűz olívaolaj a tálaláshoz

A gnocchihoz a krumplit héjában megfőzőm, ha megfőtt lehúzom a héját, a krumplit egy tálban összetöröm. A liszt felébe belekeverem a szerecsendiót és a sót, ezt a krumplihoz keverem egy fakanállal. A maradék lisztet is rászórom, majd erre ráütöm a tojást. Légy tésztát gyúrok belőle, ha kell adok még hozzá lisztet. Amikor már nem ragacsos ladbává gyúrom, több részre osztom és lisztezett munkalapon 2-3 cm-es gilisztákat gyúrok belőle. A gilisztákat gnocchi méretűre vágom éles késsel és sok liszttel teli tálcára szedem. Villával megformázom őket és sós, lobogó vízben kifőzöm. Meglocsolom olívaolajjal és melegen tartom.

A brokkolit megmosom, rózsáira szedem és sós, logobó vízben félpuhára főzöm (2-3 perc), hogy élénkzöld színe maradjon. Leszűröm, félreteszem.
Egy nagy serpenyőben felhevítem az olívaolajat, visszaveszem alacsonyra a lángot, rádobom az összetört és apróra vágott fokhagymát, 1/2 percig pirítom, majd hozzáadom a gorgonzolát. 1 perc múlva felöntöm tejszínnel és közepes lángon addig főzöm, amíg a tejszín sűrűsödni kezd. Sózom, belereszelem a szerecsendiót. A gnocchit és a brokkolit a mártáshoz keverem, lazán összeforgatom. Tálaláskor meghintem durvára vágott pirított dióval, kevés frissen reszelt parmezánnal és meglocsolom extraszűz olívaolajjal.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -