Így készíts saját vaníliakivonatot!

A vaníliakivonat jó befektetés: egyszer kell egy nagyobb összeget rászánni arra, hogy elkészítsük, és kis odafigyeléssel folyamatosan lesz használható, sőt a boltival vetekedő kivonatunk.

Ez a kincs a hazai boltokban nem igazán beszerezhető, általában csak aromát lehet kapni, aminek semmi köze nincs az igazi vaníliához. Minél több vaníliarúddal indítjuk az elkészítést, annál gazdagabb lesz a kivonat. Érdemes tehát rászánni az időt és a pénzt, mert szinte nincs olyan sütemény vagy desszert, amit ne dobhatnánk fel egy kis vaníliával.

 

Hozzávalók egy üveghez:

400 ml vodka vagy más semleges ízű alkohol

4-6 vaníliarúd

Elkészítés

A vaníliarudakat kettévágjuk, magjaikat kikaparjuk és a vodkával töltött üvegbe tesszük a rudakat és a kikapart magokat is. 4-6 hétre sötét szekrénybe helyezzük, amíg kioldódik a vanília az alkoholban. Ezt követően a vanília kivonat használható.

Vodkával vagy alkohollal az elfogyott mennyiséget folyamatosan pótoljuk, így mindig lesz kivonatunk. Ha a használt vaníliarudakat nem dobjuk ki, hanem mindig hozzáadjuk a kivonathoz, gazdagíthatjuk az ízét.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -