Visszafordítva

Napok óta gondolkozom rajta, de nem jut eszembe pontosan, talán Karinthynak van egy írása egy versfordításról: Karinthy az Így írtok ti-ben (Műfordítás I.) hasonló problémán élcelődik: egy magyar verset egy lelkes magyar költő lefordít németre, a vers megjelenik egy német folyóiratban, ahol olyannyira megtetszik egy másik, szintén lelkes költőnek, hogy azon nyomban visszafordítja magyarra. Ez is megjelenik. A két műfordító nem tud egymásról, a helyzet komikuma pedig nyilván abból adódik, hogy a végén a két versnek nem sok köze marad egymáshoz. Hát, valami ilyesmi történt ezzel a süteménnyel is.

Citrommázas citromos-mákos sütemény

Én nem ismerem Claudia Fleminget, a könyvét sem tartottam soha a kezemben, pedig valószínűleg tetszene, már csak azért is, mert ennek a süteménynek az eredeti receptje benne van. Én az ötletet a Canelle ét Vanille blogról vettem, ahol Aran sokat munkálkodott azon, hogy gluténmentes verziót készítsen az eredetiből. Nekem szerencsére erre nincs szükségem, viszont a süti nagyon megtetszett és egy olyan napon szerettem volna elkészíteni, amikor nem tettem ki itthonról a lában – tehát abból kellet megoldanom, ami volt a hűtőben és a konyhaszekrényekben (kamrám sajnos nincs). Lehet, hogy az eredetihez semmi köze, de ez a süti nagyon jó! A citrom-mák párosítás klasszikus. Ugyanúgy mint a citrom-olívaolaj. A három együtt mennyei. A sziruppal megfejelve bűn.

Recept (ahogy én készítem)

5 tojás
20 dkg világosbarna cukor
1 ek reszelt citromhéj
1 tk vaníliakivonat
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipt tengeri só
3 ek darálatlan mák
2,5 dl extra szűz olívaolaj

Citromszirup
1 dl frissen facsart citromlé
10 dkg cukor

A tojásokat a barnacukorral, frissen reszelt citromhéjjal, vaníliakivonattal robotgépben habosra verem – kb. 5 perc magas fokozaton. A lisztet elkeverem a mákkal, sóval, és a sütőporral, és lassú fokozaton hozzákeverem a tojáshabhoz, amint homogén kikapcsolom a gépet. 
A tészta 1/3 részéhez hozzákeverem az olívaolajat, majd ezt finoman visszaforgatom a maradék tésztába. Muffinpapírokat 3/4 részig töltök a tésztával, 160 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 perc alatt készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a szirupot: felforralom a cukrot a citromlével, amikor a cukor teljesen felolvadt elzárom a lángot és lehúzom a lábost a tűzről.
A sütiket kiveszem a sütőből, forrón megszúrkálom fogpiszkálóval és vastagon megkenem a citromos sziruppal. Hagyom kihűlni, így fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -