Whisky-vel is lehet főzni
Havas DóraAmikor hazajöttem a Skóciában tett villámlátogatásról (again, thank you VisitBritain) szinte minden második kérdés arra irányult, hogy megtanultam-e whisky-vel főzni. Bevallom fel sem merült bennem, hogy erre rákérdezzek az utam során – csak a kérdések alapján gondolkoztam el egyáltalán a lehetőségen. Nem egyszerű a dolog. Süteménybe, sok csokoládé mellett még csak csak el tudom képzelni a whisky-t, de más ételbe??? Mostanra arra jutottam, hogy nem lehetetlen vállalkozás, de azért nem igazán hétköznapi, főleg nem Magyarországon, ahol a whisky fogyasztás nem annyira elterjedt és főleg nem kifinomult. A Whisky Show-n áprilisban kicsit beleláttam, hogy mennyi munka vár még azokra, akik szeretnék a minőségi whisky fogyasztást népszerűsíteni és csak drukkolni tudok nekik, hogy sikerrel járnak.
Nem az a lehetletkönnyű nyári ebéd, de hát mégsem kell mindig salátaleveleket rágcsálni és a fel- vagy leugráló kilókon agyalni, azok jönnek maguktól így is, úgy is. Én inkább jókat eszem és igyekszem eleget mozogni. Így szép az élet! (Ezt a lelkiismeretem megnyugtatására muszáj volt ideírnom.)
Szeretem a kacsa zsírját, főleg akkor, ha fűszeresen sül ki a melléből. A kacsa melle pont annyi idő alatt elkészül, hogy még nem ég oda a zsír a hozzákeveredett fűszerektől, és fel lehet használni egyéb fogások, pl. a köret ízesítésére. Ezért gyakran készítek a rózsaszínre sütött kacsamell mellé pirított krumplit, amit most már könnyű kitalálni, a kacsa zsírjában forgatok meg. Ezúttal a pác kevés, de annál karakteresebb hozzávalókból állt össze: whisky, rózsabors, szegfűbors, só. Később került még a sülő húsra egy kevés méz is, ami a whisky vadságát egy kicsit megszelidítette.
Recept (4 személyre)
2 kacsamell filé
3 tk rózsabors
1 tk szegfűbors
1 tk só
1 dl whisky
1 ek méz
1 kg krumpli
A kacsamelleket megmosom, szárazra törlöm és 4 részre vágom, bőrüket beirdalom. Kőmozsárban összetöröm a kétféle borsot a sóval, hozzáöntöm a whisky-t és a keverékkel bedörzsölöm a mellek mindkét oldalát. 2 órára lefedve a hűtőbe teszem. Sütés előtt 1/2 órával kiveszem, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Egy nagy serpenyőt felforrósítok, bőrükkel lefelé beleteszem a kacsamelleket és magas lángon pirosra sütöm, 8-10 perc alatt. Ha nagyon sok zsír sült ki belőle, leveszek annyit, hogy 2-3 ek-ny maradjon a serpenyőben. Megfordítom a húst, alacsonyra veszem a lángot, rálocsolok egy kevés mézet minden szeletre és 5-8-10 perc alatt – attól függően, hogy mennyire vastag a hús – készre sütöm. Kiveszem a serpenyőből és a húst pihentetem legalább 15 percig szeletelés előtt.
A krumplit alaposan megmosom és héjastul félpuhára előfőzöm. Leöntöm róla a vizet és falatnyi kockákra vágom a krumplikat. Beleforgatom a kacsamellek után maradt serpenyőbe, 5-7 percig pirítom, amíg szép színt kapnak és kissé ropogósra sülnek.