Pedig nem mai találmány a sós zabkása sem, ezernyi változatban elkészíthető és nagyon finom. Nagyjából olyasmi, mint egy jó rizottó, aminek éppen az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

A kulcs: az alaplé

Az ízesítés szempontjából pedig megint csak végtelenek a lehetőségek: bármilyen világkonyhai ízvilágot belecsempészhetünk az ázsiaitól a mexikóiig. A zabkását érdemes víz helyett alaplében elkészíteni, ezután jöhetnek a hozzávalók. A prosciutto-pecorino-rozmaring nem hangzik rosszul, igaz? Milyen egyszerű és milyen finom egy-két szem sült koktélparadicsommal megbolondítva!

Még egy kis extra

További jó hír, hogy nemcsak zabpelyhet, hanem egyéb gabonákból készült pelyheket is használhatunk: rozst, árpát, tönkölyt, rizst. Mindegyikben van egy kis extra íz, amitől még különlegesebb lehet ez az amúgy tényleg nagyon egyszerű étel.

Így lesz tökéletes

A jó zabkása selymes és laza állagú. Amikor ragacsos, összeáll és nehéz, akkor valamit elrontottunk a főzéskor – leginkább talán azt, hogy túl gyorsan akartunk túllenni rajta, vagy túl kevés folyadékot adtunk hozzá. Az arányokra érdemes figyelni: tizenkétszeres vízben vagy alaplében kezdjük el főzni. (Annyira sok nedvességet vesz fel, hogy ez a szám egyáltalán nem túlzó.) Főzés felénél a mennyiség felét pürésíthetjük, és így keverhetjük vissza az alapba.

Lehet, hogy elsőre még kísérleteznünk kell az arányokkal és a mennyiségekkel. Akárcsak a rizottónál, itt is próbáljuk meg elérni az al dente állagot. A jó zabkását úgy esszük, mint egy jól elkészített ragut: érezzük, hogy sűrű, van benne „anyag”, de nem töményen és túlzóan.

Néhány ötlet az induláshoz

  1. Az alaplé lehet zöldség-, hús- vagy hal alaplé is.
  2. „Kiegészítőként” gondolkodhatunk paradicsomos változatban, csípős szószokban, miszo pasztában, halszószban – csak arra vigyázzunk, hogy ne egyszerre és ne sokat használjunk ezekből.
  3. Sült zöldségek, húsok, halak, csírák, magok, főtt tojás – hogy csak néhányat említsünk a további alapanyagok közül.

Jó kísérletezgetést!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen