Zellerkrémleves pirított diómorzsával
Vogel DianaA rengeteg zellerkrémleves-recept között neház válogatni, de azt gondoljuk, hogy mindig van egy újabbnak helye. A zeller ugyanis igazi téli jóbarát: vízhajtó hatású, nátrium, kálcium, foszfor, vas és magnéziumforrás, jót tesz az emésztésnek és serkenti a vese működését. Akkor is érdemes lenne fogyasztani, ha nem lenne karakteres és jóízű zöldség, de így vétek lenne kihagyni.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg zellergumó
3 dl kókusztej
(bármilyen növényi tejjel, tehéntejjel, tejszínnel helyettesíthető – ki, hogy szereti)
1 mokkáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál főző olívaolaj
10 dkg apróra tört dió
1 csipet finomra őrölt kávészem
1 csipet só
1 csipet kókuszvirág-, vagy nádcukor
Elkészítés:
A meghámozott és apróra vágott zellert másfélszeres mennyiségű, sós vízben, közepes hőmérsékleten, kb. 40 perc alatt teljesen puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn keresztül átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a kókusztejet, újraforraljuk, majd az olívaolajat is hozzácsurgatva, habverővel vagy újra a botmixerrel kihabosítjuk. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk.
Az apróra tört diót felforrósított serpenyőben körbepirítjuk, hozzákeverjük az olívaolajat, sót őrölt kávét, cukrot. Tálaláskor a forró levest megszórjuk a diómorzsával.