Zöld saksuka

A paradicsomos saksuka pár éve már meghódította a magyar szíveket is - közel áll a tojásos lecsóhoz, de mégis egy kicsit más. A hagyományos recept egy újabb változatának is eljött az ideje: próbáljátok ki ezt a szupererőt adó saksukát, ami a spenótnak köszönhetően nem csak szép zöld, hanem nagyon egészséges is!

Hozzávalók:

1 ek extra szűz olívaolaj

1 póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

1/2 tk só

1/4 tk frissen őrölt bors

1 tk egész római kömény

1/2 zöld chili (pl. thai)

1 kg spenót vagy mángold (a spenót lehet fagyasztott, de leveles!)

4-6 tojás

A díszítéshez: petrezselyem, menta, metélőhagyma

A tálaláshoz: lecsepegtetett joghurt, lepénykenyér vagy pita

 

 

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőt a tűzhelyen felhevítünk, beletesszük a római köményt és addig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk az olívaolajat, a karikára vágott póréhagymát (zöld és fehér részeit is) és a szeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és 4-5 perc alatt puhára pirítjuk – az a jó, ha a póréhagyma kicsit karamellizálódik, szélein lepirul, de fontos, hogy ne égjen meg!

Rádobdjuk a szeletelt chilit, majd a megmosott és lecsepegtetett spenótot is. Összeforgatjuk és addig pirítjuk-pároljuk kevergetve, amíg a spenót összeesik. Ekkor kis mélyedéseket alakítunk ki a spenótban, mindegyikbe óvatosan beleütünk egy tojást és közepesen erős láng felett addig sütjük, amíg a tojások fehérje megszilárdul, a sárgájuk viszont folyós marad. Ez kb. 6 perc, közben érdemes lefedni az edényt. Amikor elkészült, lepénykenyérrel, azonnal tálaljuk.

Még több lecsó!

5/5 (6)

Kérjük, értékeljen