Zöld saksuka
Havas DóraA paradicsomos saksuka pár éve már meghódította a magyar szíveket is - közel áll a tojásos lecsóhoz, de mégis egy kicsit más. A hagyományos recept egy újabb változatának is eljött az ideje: próbáljátok ki ezt a szupererőt adó saksukát, ami a spenótnak köszönhetően nem csak szép zöld, hanem nagyon egészséges is!
Hozzávalók:
1 ek extra szűz olívaolaj
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1/4 tk frissen őrölt bors
1 tk egész római kömény
1/2 zöld chili (pl. thai)
1 kg spenót vagy mángold (a spenót lehet fagyasztott, de leveles!)
4-6 tojás
A díszítéshez: petrezselyem, menta, metélőhagyma
A tálaláshoz: lecsepegtetett joghurt, lepénykenyér vagy pita
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőt a tűzhelyen felhevítünk, beletesszük a római köményt és addig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Hozzáadjuk az olívaolajat, a karikára vágott póréhagymát (zöld és fehér részeit is) és a szeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és 4-5 perc alatt puhára pirítjuk – az a jó, ha a póréhagyma kicsit karamellizálódik, szélein lepirul, de fontos, hogy ne égjen meg!
Rádobdjuk a szeletelt chilit, majd a megmosott és lecsepegtetett spenótot is. Összeforgatjuk és addig pirítjuk-pároljuk kevergetve, amíg a spenót összeesik. Ekkor kis mélyedéseket alakítunk ki a spenótban, mindegyikbe óvatosan beleütünk egy tojást és közepesen erős láng felett addig sütjük, amíg a tojások fehérje megszilárdul, a sárgájuk viszont folyós marad. Ez kb. 6 perc, közben érdemes lefedni az edényt. Amikor elkészült, lepénykenyérrel, azonnal tálaljuk.