Az anyukává válás olyan dolgokat is megváltoztatott bennem és körülöttem, amire egyáltalán nem gondoltam. Például jelentős mértékben bezöldültem. Értem ezalatt azt, hogy szinte az összes tisztítószert és kozmetikumot lecseréltem a háztartásban az elmúlt 2,5 év alatt. Nem volt annyira tudatos a folyamat, mint ahogy most így leírva tűnhet, inkább az egyik dolog hozta magával a másikat. Az pedig egészen biztos, hogy a megvalósítás egyáltalán nem volt egyszerű és kézenfekvő. Miért is lenne az, csak a bolygónk sorsáról és a saját egészségünkről van szó?

 Kép innen

Mondom ezt most harcosan és hangosan, amikor pont bevallottam, hogy 2,5 éve még egyáltalán nem jutott időm arra, hogy ezekkel az igen fontos dolgokkal foglalkozzak. Az az igazság, hogy tényleg idő, pénz és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy ma Magyarországon az ember igyekezzen tenni valamit a környezetéért, vagy csak arra figyeljen, hogy ne rongálja minden mozdulatával.
A körülmények persze nem segítenek. Ha valaki csak a legegyszerűbb dologgal, a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdi, egyből akadályokba ütközik – a hozzánk közel eső hulladékgyűjtő helyen  például üveget nem lehet leadni, csak papírt és műanyagot, és azt sem ürítik rendesen, ezért halomban áll állandóan az odahordott, kiszelektált szemét. És akkor elérkeztünk a kedvenc témámhoz, a mosáshoz.
A környezetemben rengeteg kismama végigjárta nagyjából azt az utat, amit én is. Ott kezdődik ugye a dolog, hogy születik egy kisbaba, aki mindent és mindenkit összekakil, összepisil és lebukik. Ezért nem csak egy kisbabányival megy többet a mosógép, hanem szinte állandóan megy. Olyan foltok keletkeznek, amelyek eltávolíthatatlannak tűnnek az eddig ismert szerekkel és egy átlagos napon is legalább háromszor cserélteti le ruházatát az ifjú divatdiktátor. Emellett a bőre is olyan puha, selymes és áttetsző még, hogy nem akarjuk semmivel irritálni, allergizálni és természetünkből adódóan a legjobbat akarjuk neki mindenből biztosítani. Hirtelen csak a mérget láttam az eddig használt mosóporokban, a kémia szó rettenetes fenyegetéssé alakult, nem tehettem mást, utánanéztem a zöld, anti-allergén, természetes megoldásoknak.

Mosódió
Kezdtem a mosódióval, mert ennél természetesebb nincs. Egy indiai diófajtáról van szó, amelynek héja nagy koncentrációban szaponint tartalmaz, ami a víz hatására kioldódik és tisztít. Óriási előnye, hogy olcsó és sokáig tart. Egy adag mosáshoz 5-7 szem diót kell használni, ezek jópár mosást bírnak, így 1/2 kg dió kb. 100 mosásra elég. 1/2 kg ára 2000 forint körül mozog attól függően, hogy hol szerezzük be.
Én elég sok forrásból tudakozódtam mielőtt vettem mosódiót és egy kicsit utánaolvasva az azért kiderül, hogy nem szabad tőle csodát várni. Abszolút környzetebarát és képes tisztítani. Körülbelül ennyit tud. A foltokkal nem igazán bánik el, az én tapasztalatom szerint egy erősebb dezodor már gondot okoz neki, ami viszont nekem okoz gondot. Egy dolog az, hogy én itthon kísérletezgetek mindenféle mosószerrel, de G-tól mégse várhatom el, hogy munka közben kellemetlenül érezze magát a ruhájában.
Szintén nem fehérít, vagyis ha szeretnénk, hogy a ruháink fehérek maradjanak, érdemes valamilyen természetes fehérítő szert is alkalmazni. Viszonylag szagtalan, így a ruha is az lesz mosás után. Az elkötelezett mosódió használók arról számolnak be, hogy szeretik a ruha tapintását a mosás után, de az öblítő után ismert érzést azért meg se közelíti. A ruha tehát se nem puha, se nem illatos, és a foltok ott maradnak, ahol keletkeztek. Ez az a pont, ahol már erősen megkérdőjeleztem a saját erőfeszítéseim értelmét – a mosódió használatával úgy éreztem, visszalépek a nagyanyáink kora előtti időkbe, amikor a mosás egy egész napos program volt. Áztattak, mostak, keményítettek és mittudomén miket csináltak mosószódával, szappannal és egyebekkel. A mai világ nem erről szól, én szeretem, ha a ruháim puhák és illatosak és nincsenek teljes napjaim a mosásra. És mindezek mellett szeretném magunkat megvédeni az allergiától és nem mellékesen a környezetet sem szeretném rombolni magam körül a vízbe kerülő kemikáliával, felesleges, mesterséges illatanyagokkal és a rengeteg szeméttel, amit a csomagolás termel.
Létezik folyékony mosószer mosódió kivonatból, ezt még nem próbáltam, de lehet, hogy egyszer nekifutok. Ára: 75 Ft/mosás

Kipróbáltam az illatosításra ajánlott olajat is, de nem voltam elégedett az eredménnyel, más megoldás után néztem.

Bio-öko-környezetbarát mosószerek
Tapasztalataim ezen a területen nem teljesek. Van már egy pár favoritom, további próbálkozásaimról beszámolok majd egy újabb részben.

Mire ezekhez a szerekhez eljutottam már tudtam, hogy nem vagyok rettenthetetlenül zöld a mosás terén sem. A megszokott kényelmi funkciókat szeretném megtartani és eldöntöttem, hogy hajlandó vagyok akár egy kicsivel többet is áldozni a környezetbarát mosószerekre, ha megadják nekem amit keresek. Tehát:
– legyen környezetkímélő
– legyen könnyen kezelhető – értsd: ne kelljen plusz 4 féle szert alkalmaznom egy egyszerű mosáshoz
– biztosítsa a modern korban megszokott funkciókat – illat, puhaság.
Egyből elcsábított a legcsodálatosabb termékcsalád (amit azóta már a DM-ben is kapni lehet), az Ecover. Dizájnból ötös, és nagyon sok termékük valóban szuper is. A kettőből már szinte automatikusan következik, hogy ezért a kombinációért borsos árat kell fizetni. A stiftes folttisztítójuk állandó favorit – azt tudja, amit kell, szinte minden foltot kiszed, környezetbarát a szer és a csomagolás is. Szeretem, megtartom. Sajnos ugyanez nem igaz a folyékony mosószerre, a dezodorral, izzadtsággal nem birkózik meg. A mosószer ára 173Ft/mosás.

Pillanatnyilag a kedvenc öko mosószerem a Frosch. A tisztítószereket rég óta használom, örültem, amikor felfedezetem az Aloe verás univerzális mosószert. Fehér és színes ruhákra egyaránt jó, kellemes, visszafogott az illata és hatékonyan tisztít. Ára 100/mosás.

Összehasonlításképp a Dreft ára 54Ft/mosás, a folyékony Arielé 71 Ft/mosás. Vagyis a környezetbarát mosószerekért elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. A helyzet az öblítők esetében egészen elkeserítően eldurvul. A környzetevédők azt mondják, hogy öblítőre nincs szükségünk. Lehet, hogy ez így van, de én nem tudok róla lemondani. Sosem szerettem a mandulás, kókuszos, émelyítő virágillatúkörnyezetbarát öblítők illata sokkal visszafogottabb a hagyományos öblítőkénél, hosszú időre volt szükségem, hogy ezt megszokjam. Az Ecover kétféle illatot árul, ezek a flakonban még érezhetőek, de a ruhán szinte semmi illatot nem hagynak. Áruk 1299/l, ami hihetelenül drága. 1 l Silan öblítő koncentrátum, ami 4 l öblítőnek felel meg 699 Ft-ba kerül, tehát a környezetbarát öblítő a hagyományosnak közel tízszeresébe kerül. Magyarázza meg nekem valaki, hogy ez miért van! A Frosch szintén kétféle öblítővel van jelen, 699Ft/750 ml áron.

Összességében problémás ügy és sajnos úri muri a zöld mosás, ha valaki nem képes sziklaszilárdan elkötelezni magát a mosódió és a vele járó macera mellett. Jelentősen megterheli a családi kasszát az átállás, mert a kapható szerek drágábbak és sokkal kevésbé gazdaságosak, mint a nagy mennyiségben gyártott nem környezetbarát mosószerek. A kísérletezést folytatom, tippeket szívesen veszek, az eredményekről pedig beszámolok. Ti mivel mostok?

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkZa’atar, humusz
Következő cikkBoskke játék
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Megszívlelendő tanácsok. De mi a helyzet az energia takarékossággal? Állítólag magas hőfokú mosás sok energiát fogyaszt. Mondjuk elég nehezen hiszem el, hogy 30 fokon -ahol állítólag a legtakarékosabb mosni – kijönnek a foltok. Én magam is közel 40 fokos vízben pancsizok, igaz nem a foltok miatt 🙂
  Vagy mosószer függő, hogy hány fokon hatásos?
  Hiába választunk alacsonyabb árú terméket, ha az energiával együtt végül drágábbra jövünk ki. Olyan szert keresek, ami már alacsony hőfokon – azért talán nem a 30 fok, de a 40-re már gondolok – is hatásos? Na persze a makacs foltokhoz kisegítéssel:)!
  Szép napot mindenkinek

 2. Most használok először mosódiót.Tapasztalataim szerint az erősebb foltokkal nem bánik el, magasabb hőfokon próbálkozom legközelebb. A korábbi bejegyzések alapján kísérletezgetni fogok én is. Egyre inkább a környezetkímélő megoldásokat fogom keresni, hallottam MLM rendszerben forgalmazott termékekről is, amik állítólag környezetbarátak. Ha valaki esetleg hallott ilyenekről…

 3. szia, én egy franciát használok, ami még a Froschnál is drágább picivel. L'abre Vert-nek hívják http://www.bio-bolt.hu/index.php/l-arbre-vert-termekek.html Corában és Tesco-ban is vettem már. A mosogatószere rosszabb, mint a békás, ott maradtam a Froschnál, de mosószerben nekem jobban bevált. És nálunk 4-5-6 szor megy / hét a mosógép, mégis több mint 3 hónapig kitart. Így ha jól számolom, akkor 60-70 Ft/ mosás körül van.. Úgy viszont már olcsó 🙂 Tényleg elég egy kis kupaknyi belőle, pedig nekem 8kg-s mosógépem van.. Én elégedett vagyok vele, nagynéha durva foltoknál be kell segítenem egy kis előkezeléssel. de nekem is 2 éves a pici és mindent kivett eddig, amit kellett, ja és mindezt 40fokon teszi. Öblítőben nem merek elmozdulni a coccolino sensitiveről, mert mindenre allergiás vagyok. Parfümöt se vehet nekem ajiba senki 🙂

 4. Szia!

  Én azt gondolom, hogy minden fejben dől el, olyan nincs, hogy minden 100%, ahogyan azt elképzelem…szóval, le kell mondani az illatról, pl. A mosódió pedig remek, nekem bevált, aktív oxigénnel és mosószódával párosítva. A ruhák puhák. Lehet használni 95 fokos sterilmosást, kihozza a foltokat. Nekem bevált. Egy zacskó mosódió+mosószóda+aktív oxigén kábé 5000.- és nekünk majd 4 hónapra elegendő. 4-en vagyunk a családban, ebből 2 gyerek, akik örökké koszos ruhákkal térnek haza.

  Szóval mi mosódió pártiak vagyunk 🙂

 5. Én pont azt szeretem az ECOVER-ben, hogy visszafogott az illata (bár a WC-tisztítójuk nekem túl erős szagú).
  Amikor bő öt évvel ezelőtt megvettem az első flakon ECOVER-es mosogatószert, abból a meggondolásból, hogy ha a környezetre kevésbé káros, a mi egészségünkre is kevesebb méreganyagot tartalmaz, nem volt megállás, és ahogy mondtad, a többi meg kötette.

 6. Sziasztok!

  Nekem is bejön a mosódió/mosószóda+ecet+illóolaj kombináció mosásra. Ha valami nagyon szennyezett, akkor előtte beáztatom, vagy utánanézek, hogy az a folt mivel kezelhető (lásd: http://4szoba.hu/cikk/mosogep/1841-foltologia—avagy-hazi-praktikak-a-legmakacsabb-foltok-eltavolitasara )
  Fehér ruhákhoz: szódabikarbóna vagy sütőpor vagy citrom héja vagy folttisztító só (http://www.zoldbolt.hu/termek/feherito-folttisztito-so ).
  Mosogatás: mosószóda + ecet (öblítésre), citromsav, ha nagyon olajos az edény.

  Elkötelezett vegyszermentes vagyok, nagyon tetszik, hogy boncolgatod ezt a témát.

  Sajnos az Általad említett márkák nem teljesen vegyszermentesek, Sodium Laureth Sulfate mindkettőben található, ami nem bomlik el a környezetben, így csak illúziót kapsz sok pénzért… 🙁

  Az öblítőillat és társai meg szerintem szokás kérdése. Annyira hozzá vagyunk szokva az erős illatokhoz, hogy idő kell az orrunknak, érzékelőinknek, hogy visszaszokjanak a mezei illatokhoz 🙂

  Várom a további cikkeket nagyon! 🙂

  Üdv:
  gy

 7. jó tudni, hogy a professzionális ecoverek nem annyira ekók, mint a háztartásik. tehát mittomén a háztartási valami 98%, a prof. 60…
  én szintén az ecover folttisztítóját használom, és a frosch mosószert (és az öblítőt), nemcsak a folyékonyat, de a port is. (nem tudom, magyarországon van, mintha csak a folyékonyt láttam volna). az előírt mennyiség kb felét használom, viszont teszek hozzá egy ek mosószódát, ami lágyítja a vizet és javítja a mosás hatékonyságát. nagyon olcsó cucc. (mindjárt kevésbé horror az ökomosás :)) ha nem szennyezett a ruha, akkor a folyékonyt. ha foltosak a ruhák, akkor dörzsölöm a stiftessel, alkalmazok előmosást (tudtátok, hogy ekkor port kell tenni a mosógépbe? nekem ez új infó volt, pár hónapja olvastam el a gép haszn útmutatójában), és mind az előmosószerhez, mind a főmosószerhez szórok még egy kis por alakú folttisztítót. mondjuk ilyen svájci fajtát, de talán az ecovernek is van ilyenje.
  érdemes körülnézni az osan-cora-tesco körben is, az almawint is próbáltam, azok is jók voltak.
  öko-cuccok online beszerzésében nekem a zöldabc vált be legjobban, jók az áraik, és kedvesek. amit mosószeren kívül beszereztem tőlük (van pl 5l-es ecoverjük is): mosogatószer, vécépapír (most itt kint nagyon hiányzik), a törlőkendők is nagyon jók, az ecovernek a felmosója is. amúgy inkább froscht használok, olcsóbb sokkal, mint az ecover, pl az ecetes, meg a vécétisztító. monsjuk belegondolva asszem más kemikália nincs is a családban.

 8. Még valami… érdemes kintről rendelni, hozatni, mert fele ennyibe kerül… Ez az adag, ami itthon 6000,- körül van 150 mosásra elég. A két ufószerű izét tarthatod a gépben, miután mostál vele, nem foglal helyet, nem kell számolni, hogy hol tartasz vele, mert elfogy belőle a töltelék, tehát egyértelmű, hogy mikor fogy el.

  A mosódiónak is számtalan előnye van, bár első körben meg KELL vele barátkozni, hogy nincs illata a ruháknak, a kimosott cuccoknak, illetve, a foltokhoz kell a plusz cucc is… bár, ez foltfüggő…, azért sok mindent kihoz, főleg magasabb hőfokon.
  Én először sokat bénáztam vele, hogy nem tudtam, hogy hol tartok vele, hányadszorra mostam vele.. Erre kitaláltam, hogy beletettem egy kiszanált zokniba őket és minden mosásnál kötöttem egy csomót a zoknira. Ha elérte a hármat, cseréltem a tölteléket benne.
  Még valami, nem tudom, hogy tudjátok e, de a kidobandó héjat ledarálva, ki kell szórni a kertbe, távol tartja a csigákat…:))
  Bocsi, ha hosszú voltam.

 9. én is mosódiót használok, hasonló a tapasztalatom mint Susannak.
  Ha olyan folt van a gyerek ruháján akkor előtte mosószappannal kimosom (nem tart egy napig szerencsére, pár perc:) )
  a puhasággal nincs bajom, az öblítő illata nem hiányzik (sőt teszveszeltem egy overallt a lányomnak amit a kedves eladó szépen ki is mosott, finom illatú öblítővel amitől 3 mosás alatt sem tudtam megszabadulni, bár szerencsére már alig érezni de az elején nagyon irritált:) )

  úgyhogy végső soron elégedett vagyok vele
  ja igen a dezodor szaga sem nagyon marad benne (egyetlen ilyennel találkoztam eddig egy vastag pulcsin)
  én egyébként nem használok erős dezodort vagy parfümöt sem, talán ezért nem hiányzik az öblítő:))
  ja igen öblítő helyett hígított ecetet teszek a gépbe + egy kis mosószódát így a ruhák fehérségével sincs baj (majdnem 2 éve használjuk a diót de nem szürkült még be semmi azóta) és elvileg az ecet puhítja is a ruhát
  az biztos hogy a tesómék sima mosószert használnak de nem érzem a különbséget az unokahúgom és a lányom ruhái között (igaz nem csináltam bekötött szemű tesztet mint a régi tv reklámban:)) )

 10. én is kisérletezgetek a mosódióval, de nekem is hasonlóak a tapasztalataim. kis adag , nem pamut (fehérnemű stb) mosásokra nagyon jól működik, de pamut ruhát, a párom ingeit stb nem bírja. felváltva szoktam használni hagyományossal 🙁
  a mosószódát ajánlom még, ez egyrészt természtes vízkő oldó, másrészt fehér ruhákhoz jól működik. bioboltok árulják.
  Zsófi

 11. Mosódió mellett én is használok hagyományos folyékony mosószert, de környezetbarát verzióban. Ecover öblítőt használok én is, de hígítani szoktam, így már barátságosabb az ára és nálam azért érződik az illata még így is a ruhákon. Lehet, hogy nem annyira erőteljesen, mint egy Silan öblítő után, de érződik.

  Ajánlom elolvasásra az alábbi két cikket:

  Sokkoló helyzetjelentés a fürdőszobából (1. rész): http://ahogyerzed.hu/?article=1461

  Sokkoló helyzetjelentés a fürdőszobából (2. rész): http://ahogyerzed.hu/?article=1468

  Az alábbi videó pedig KÖTELEZŐ minden embernek!!!!!!!!!!!!!!!!! THE STORY OF COSMETICS – http://www.youtube.com/watch?v=pfq000AF1i8

  Náluk sok jó infó van még: facebook.com/vitaminszabadsag

 12. érdekes, hogy ezt írod, nekem nincs gondom a mosódióval, minden foltot kivesz, a ruháim lágysága is megfelelő, pedig nagyon kényes vagyok erre, és nagyon szeretem a jó minőségű anyagokat, gyapjú, selyem, kasmír ruháim vannak jelentős mennyiségben (persze ezek közül sok kézzel mosós, de arra is a mosódiót használom). az illat pedig nekem a parfüm, nem vágyom rá, hogy a ruháim külön is illatozzanak, de ezt is el lehet érni egy csepp aromaolajjal 🙂
  persze kinek-kinek mi válik be, de én nagyon szeretem a mosódiót. (bár bizonyára az erősebben szennyezett gyerekruhákkal nehezen bánik el, de nekem ilyen dezodoros problémám sosem volt vele.)