A minap egy étlapot olvasva összefutott a nyál a számban. Nem kínoztam magam sokáig, rendeltem, ami tetszett: röszti spenóttal, sárgarépával és tojással. Aztán csalódtam egy nagyot. Mert az én lelki szemeim előtt nem egy gyenge, híg spenótfőzelék tükörtojással, egy mélyhűtött rösztivel és reszelt répával, jelent meg, hanem valami egészen más.

Zöldségröszti


Az a valami más annyira erősen felizgatta a fantáziámat, hogy másnap elkészítettem ezt a rösztit és elégedetten nyugtáztam, hogy saját magamnak meg tudok feleni 🙂
Továbbra is húsmentes napokat élünk – a Karácsony még élénken él emlékeinkben, könnyítünk ahol csak tudunk. Krumpliból viszont még nem nagyon készült olyan étel, amit ne tudnék megenni, ha jól van elkészítve, így aztán nagyon is adta magát, hogy kijavítsam ezt a röszti hibát. Annyival bonyolítottam csak a dolgot, hogy nem csupán krumpliból, hanem egyéb zöldségekből is készítettem a zöldséglepnykéket, így a sárgarépa is a helyére került. A tetejére fűszeres tejföl és pirított gomba ment, így csak egy salláta kellett még hozzá és meg is volt az ebéd. Folyik vita azon, hogy a röszti főtt vagy nyers burgonyából készül, én nem főztem meg, de mindkét elkészítési módot nagyon kedvelem. Mondom, ha krumpliból van, jöhet!
Szoktak hozzá 1-2 tojást is keverni, így könnyebben kezelhető, de sulykoltabb is lesz – inkább latkeszhez hasonlít.

Recept (8 rösztihez)

60 dkg krumpli
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 csokor petrezselyem

frissen őrölt bors
1/2 tk frissen őrölt szerecsendió
4-4 ek vaj és olaj

A krumplikat és a zöldségeket megpucolom, megmosom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet, fűszerezem és 1/2 órát állni hagyom, hogy kiengedje a levét. Szűrőbe teszem és jól kinyomkodom,
Egy nagy srepenyőben 1/2 ek vajat és 1/2 ek olajat hevítek magas lángon. 2 zöldséglabdát gyúrok, minden nedvességet kinyomkodok belőlük, amit tudok. A serpenyőbe teszem őket és szedőlapáttalkilapítom őketm ha kell egy kicsit formázom, hogy ne essenek szét. Addig sütöm, amíg a széleken egészen megpirul, így elég kéreg képződik az aljánahhoz, hogy jól meg tudjam frodítani. Szedőlapáttal alányúlok, megfordítom a rösztiket és a másik oldalát is megpirítom, ez oldalanként 6-8 perc. A szélei így ropogósak, a belseje puha lesz. Kettesével kisütöm a többi rösztit is, mindi adagolva alá a vaj-olaj mennyiséget.

A fűszeres tejfölhöz 25 dkg tejfölt elkeverek 1-1 tk pirított, mozsárban kissé megtört korianderrel és római köménnyel, sóval, borssal és 1/2 gerezd mozsárban péppé tört fokhagymával.

A pirított gombához a gombát megpucolom, megmosom, felszeletelem és forró, száraz serpenyőben megpirítom. Sózom, borsozom és elkeverem 1/2 csokor apróra vágott petrezselyemmel.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBrokkoli rákkal – szuper!
Következő cikkUnod a banánt?
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

4 HOZZÁSZÓLÁS