Karácsonyi habcsók
Havas DóraHozzávalók (8-10 darabhoz):
50 g pekándió
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1/2 tk kukoricakeményítő
1/2 tk frissen facsart citromlé
A csokoládés változathoz:
10 dkg minőségi étcsokoládé
1 ek instant kávé
5 dkg törökmogyoró
Elkészítés:
A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy teljesen felvegye a hab a cukrot. Ezután maximmumon kb. 5 percig dolgoztatjuk a robotgépet, amíg a hab kényes, krémes és szilárd lesz. Hozzákeverjük a keményítőt és a citrom levét és további egy percig verjük a habot.
Közben száraz serpenyőben lepirítjuk a pekándiót, hagyjuk kihűlni és durvára aprítjuk. Összeforgatjuk a fehérjehabbal és sütőpapírral leterített tepsire közepes – kis almányi – halmokat kanalazunk belőle. 130 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját és hagyjuk lehűlni – ezalatt a habcsókok kissé kiszikkadnak. A sütőből kivéve légmentesen záró dobozban 1 hétig is eláll a habcsók.
Csokoládés változat elkészítése:
Száraz serpenyőben lepirítjuk a mogyorót, hagyjuk kihűlni és durvára aprítjuk. A csokoládét gőz felett felolvaszatjuk, hozzákeverjük a kávét és hagyjuk langyosra hűlni.
A kávés csokoládét az elkészített fehérjehabra csorgatjuk, nem keverjük össze. Rászórjuk a mogyorót is és sütőpapírral leterített tepsire közepes – kis almányi – halmokat kanalazunk belőle. A fent leírtak szerint sütjük, szikkasztjuk.