Őszibarackos-gyömbéres csirke
Havas DóraAz őszibarack és a pirított szezám klassz párost alkot ebben a receptben. Egyszerre gyümölcsös és mély ízű mártás tökéletes, zamatos fogássá teszi ezt a finom rizstésztás ételt.
Hozzávalók 4 személyre:
A mártáshoz:
2 ek. étolaj
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
1 tk. koriandermag
2 db sárga húsú, édes őszibarack
½ csili
1 ek. méz
1 dl szójaszósz
1 ek. szezámolaj (opcionális)
A csirkéhez:
50 dkg csirkemellfilé
3 ek. kukoricakeményítő
2 tojásfehérje
1 tk. só
½ tk. őrölt bors
½ tk. szódabikarbóna
2 ek. étolaj
Tálaláshoz:
40 dkg kifőtt rizstészta
2 ek. pirított szezámmag
2 ek. szezámolaj
Elkészítés:
Az étolajat egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felhevítjük. Rádobjuk a finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a gyömbért, valamint az összetört koriandert, és 4-5 perc alatt lepirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a kimagozott, meghámozott, negyedekre vágott barackot, a kis karikákra vágott csilit, és közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcs teljesen szétesik, megpuhul. Közben a mézzel ízesítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és elkészítjük a csirkét.
A húst csíkokra vágjuk. Egy keverőtálban kissé felverjük a tojásfehérjéket – nem kell habosra, de lazuljon fel. Elkeverjük benne a keményítőt, a szódabikarbónát, a sót és a borsot. Beleforgatjuk a csirkecsíkokat, és kevés forró olajban, 2-3 adagban kisütjük őket. Papírtörlőre szedjük, majd a barackos mártásba forgatjuk.
Átmelegítjük és hozzáadjuk a szójaszószt, amivel összeforgatjuk, és szintén átmelegítjük. Kifőtt rizstésztával, pirított szezámmaggal és egy kevés szezámolajjal meglocsolva tálaljuk.
Tipp: Készítsd el hozzá desszertnek ezt a finom Joghurtos áfonyás süteményt!