Íróban pácolt csirke ropogós sült krumplival

Tuti, hogy mindenkinek megvan a maga bevált rántotthús- vagy sültkrumpli-receptje, de néha nem árt egy-egy új trükköt ellesni, hogy mitől lehet még tökéletesebb egy adott recept. Itt egyből kettővel is szolgálunk, hiszen az írós pác szaftosan omlóssá varázsol minden húst, a sült krumpli pedig a szoba-hőmérsékletű olajtól lesz ellenállhatatlanul ropogós.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A csirkéhez:
5 dl író
3 evőkanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál csípős paprikakrém
50 dkg csirkemellfilé
25 dkg liszt
3 tojás
35 dkg panko morzsa
25 dkg libazsír

A burgonyához:
1 kg burgonya
7,5 dl napraforgóolaj
2 gerezd fokhagyma
2 rozmaringág
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2 teáskanál durva szemű só

Elkészítés:

Az írót egy tálban elkeverjük sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel. A csirkemellet megtisztítjuk, majd finoman kiklopfoljuk, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Ezután a húst egy jól zárható zacskóba tesszük, ráöntjük az írós pácot, lezárjuk, és alaposan bedörzsöljük. 2-3 órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.

Közben a burgonyákat meghámozzuk, majd hasábokra szeleteljük, és egy nagy edénybe szórjuk. Ráöntjük az olajat, és együtt kezdjük ez melegíteni. Időnként megkavarjuk, hogy a burgonyák ne ragadjanak össze, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk.

A bepácolt csirkeszeleteket a hagyományos módon (liszt, tojás, morzsa) bepanírozzuk, majd a felhevített libazsírban aranybarnára sütjük.

Ha a burgonya is megpirult, szűrőlapáttal kiszedjük, majd 1 evőkanálnyi olajat egy serpenyőben felmelegítünk. Ebbe szórjuk bele a reszelt fokhagymát, az apróra vágott rozmaringot, majd addig pirítjuk az olajban, amíg a fokhagyma szép aranybarna nem lesz. Ezután leszűrjük az olajat, és a ropogós fokhagymát meg a rozmaringot hozzáadjuk a durva szemű sóhoz, amit pirospaprikával fűszerezünk tovább. A keveréket alaposan összeforgatjuk, majd ezzel szórjuk meg a burgonyát.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -