Vajaskifli
Wichmann AnnaHozzávalók 16 darabhoz:
2,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
6 dkg tejpor (elhagyható)
1 tojás
50 dkg BL 80 liszt + a formázáshoz
1 teáskanál só
5 dkg puha vaj
Elkészítés:
1. A langyos vízben elmossuk az élesztőt, és belekeverjük a cukrot, a tejport és a tojást. Majd a lisztet és a sót fokozatosan hozzáadva dagasztani kezdjük. Amikor összeáll a tészta, beledagasztjuk a vajat is, és együtt 10 percig dagasztjuk, amíg el nem válik a táltól. Letakarva 2 órán át kelni hagyjuk.
2. A tésztát 16 részre vágjuk, ha pedig nagyobb kifliket szeretnénk, 8 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük, és letakarva 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy tepsire sütőpapírt terítünk.
3. Enyhén lisztezett deszkán a kis gombócot háromszög alakúra nyújtjuk, hogy alul keskeny legyen, a felénk eső oldala meg szélesebb. A szélesebb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, és kifli alakúra hajlítva az előkészített tepsire tesszük. A többi kiflit is odatesszük, miután megformáztuk. A tepsin hagyjuk további 15 percig kelni, majd az előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Ha elhagyod a tejport, akkor használj a víz helyett tejet!