Aszalt gyümölcsös sültzöldség-saláta

Az édes és a sós ízek keveredése, a roppanós gyökérzöldségek és a puha aszalt gyümölcsök adják a karakterét ennek a fogásnak. Aszalt gyümölcsös sültzöldség-salátánk jó köretnek, de csak úgy magában is megállja a helyét.

Hozzávalók 6 személyre:
A salátához:
1 teáskanál cukor
30 dkg zellergumó, hámozva és hasábokra vágva
30 dkg sárgarépa, hámozva, félbe-, majd rusztikus darabokra vágva
4 evőkanál olívaolaj
2 szál zsálya
2 szál rozmaring
2 szál kakukkfű
20 dkg gomba, szeletekre vágva
5 dkg aszalt cseresznye
5 dkg aszalt sárgabarack, szeletekre vágva
5 dkg aszalt szilva, szeletekre vágva
5 dkg pirított mandula, durvára törve
só és frissen őrölt bors

A dresszinghez:
1 dl olívaolaj
1 narancs leve és héja
½ citrom leve és héja
1 teáskanál cukor
csipetnyi só

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy lábasban 2 liter vizet felforralunk 1-1 teáskanál cukorral és sóval. Az előkészített zellert és répát a vízben 5–10 percig előfőzzük. Közben kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, majd rászedjük az előforrázott és lecsöpögtetett zöldségeket.

Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan átforgatjuk, már-már belemasszírozzuk a zöldségekbe a fűszereket. Rájuk szórjuk a zöldfűszereket, és kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.

Amíg sülnek, egy serpenyőt felhevítünk, majd 2 evőkanál olívaolajon lepirítjuk a gombák mindkét felét, és félretesszük őket. Egy kis tálkában a dresszing hozzávalóit alaposan összekeverjük. A sült zöldségeket összeforgatjuk a gombával, az aszalt gyümölcsökkel, a pirított mandulával és a dresszinggel, majd tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -