Ázsiai stílusú tésztasaláta

Az ázsiai konyha elképesztően friss és itthon még ősszel is tele lehet tömni finom zöldségekkel, például zsenge Hokkaido tökkel. A rizstészta percek alatt elkészül és főzni sem kell. Egy finom, fűszeres szósszal, mogyoróval és korianderrel, tökéletes gyors ebéd vagy vacsora lehet.

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg rizstészta (metélt)
1/8 lilakáposzta
1 nagy sárgarépa
1/8 Hokkaido tök
1 piros pritamin paprika
1 teáskanál szezámmagolaj
2 evőkanál pirított szezámmag
½ lime frissen facsart leve

Az öntethez:
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál gyömbér
1 chili (ízlés szerint)
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz)
1 evőkanál pirított szezámolaj
1 evőkanál nádcukor
3 evőkanál mogyoróvaj

A tálaláshoz:
1 csokor friss koriander
10 dkg pirított földimogyoró

Elkészítés:

Vizforralóban vizet forralunk és azonnal a rizstésztára öntjük. Lefedjük és 5-7 percig állni hagyjuk, amíg a tészta megpuhul, majd leszűrjük.

Az összeálításhoz egy nagy tálba vékonyan felcsíkozzuk a káposztát. A sárgarépából zöldséghámozóval vékony lapokat vágunk, majd a lapokat egymásra téve, vékonyan felcsíkozzuk. A paprikát kisebb csíkokra aprítjuk. A tökből is vékony lapokat vágunk a zöldséghámozóval. Felhevítünk egy serpenyőt és a szezámmagot rázogatva megpirítjuk majd félretesszük a tálaláshoz. A zöldségekre facsarjuk a lime levét és a szezámmag olajat és összeforgatjuk.

Az öntethez lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát. Vágunk hozzá egy kis chili paprikát. Hozzáadjuk a cukorot, a halszószt, a szezámolajat, rizsecetet, mogyoróvajat és alaposan összedolgozzuk. Az öntetet a lecsepegtetett tésztára öntjük és összeforgatjuk.
Tálalásnál alulra teszünk egy kupac rizstésztát, ráhalmozunk egy adag zöldségkeveréket, meghintjük korianderrel, pirított szezámmaggal és földimogyoróval.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -