Bakonyi csirke
Kárai DávidAlternatív csirkepörkölt ráérős hétvégékre.
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb
15 dkg füstölt szalonna
25 dkg csiperkegomba
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
1 zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
csipetnyi fűszerkömény
1 evőkanál pirosparika
2 paradicsom
2 dl alaplé vagy víz
250 g zsíros tejföl
2 evőkanál finomliszt
1 evőkanál paprikamagolaj a tálaláshoz
só, bors
Elkészítés:
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A kockára vágott szalonnát egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon nagy lángon körbepirítjuk a combokat, majd kitesszük egy edénybe.
A combok helyére jön a felszeletelt gomba (ha túl kevés zsiradék lenné, olajjal pótoljuk), amit szintén nagy lángon pirítunk, és ha elkészült, kiszedjük, majd félretesszük.
Maradunk még mindig ugyanennél a serpenyőnél, amelybe beletesszük az olajat és a vajat, majd közepes lángon elkezdjük a hagymát pirítani. Ha már üveges, hozzáadjuk a bort, és megvárjuk, amíg a szinte teljesen elforr belőle a nedvesség, majd az apróra vágott paprikát is beletesszük, és így főzzük tovább.
Ezt követően adjuk hozzá az áttört fokhagymát, a köményt és a pirospaprikát, elkeverjük, és amint a paprika kiengedte a színét, hozzáadjuk a kockázott paradicsomot és az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet felforraljuk, majd beletesszük a csirkecombokat. Lefedjük, és alacsony lángon addig főzzük, amíg a combok meg nem puhulnak.
Kivesszük a combokat. A visszamaradt mártást botmixerrel pürésítjük. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzákanalazunk a forró léből, és simára keverjük. Visszaöntjük a mártásba, és kézi habverővel kevergetve összeforraljuk.
Legvégül belekeverjük a félretett bacont és a gombát, majd a combokat is. Az egészet összeforraljuk, meglocsoljuk a paprikamagolajjal, és már tálalhatjuk is.