Banánkenyér

Banánkenyeret általában akkor készítek, amikor valahogy elbújik a konyhában pár banán és mire megtalálom már megbarnul a héja és megpuhul a húsa – nálunk így senki sem szereti megenni. Előfordul azonban az is, egyre gyakrabban, hogy direkt hagyom összetottyanni a banánt, hogy mehessen a sütibe.

Hozzávalók:

15 dkg sima liszt
8 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
1 tk szódabikarbóna
18 dkg nádcukor
2 tojás
1 dl light olívaolaj
3 ek puha vaj
1 tk vaníliakivonat
3 túlérett, barnuló banán
15 dkg mandula
12 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük egy tálban és félretesszük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és kivajazunk egy szögletes őzgerincformát. A mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olívaolajat, jól kikeverjük, végül a vajat is beleteszük és elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 megpucolt banánt és a vaníliakivonatot, majd addig keverjük, amíg a massza homogén nem lesz.
Alacsony fokozaton fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket, eldolgozzuk. Végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított mandulát és az összetört csokoládét.
A masszát a formába öntjük, 55-60 percig sütjük az előmelegített sütőben. Szúrópróbát végzünk és ha jó, kiveszük. 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -