Burgonyás zellerkrémleves

Ősszel egy laktató leves kincset ér – átmelegít, feltölt és még egészséges is. Ennek a levesnek a különlegessége a tetején ropogósra sütött zellerzöld. A zeller íze így friss, ropogós és mély, földes formában is megjelenik. A kis citromhéj a tetején még inkább feldobja.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 hagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál friss kakukkfű
2 zellergumó (összesen kb. 40 dkg)
½ kg burgonya
1 liter húsleves, alaplé vagy víz
1,5 dl tejszín
2 teáskanál só

zellerzöld
olaj a sütéshez
1 citrom frissen reszelt héja

Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a kakukkfüvet és azzal is 1 percig kevergetve pirítjuk. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát és zellert, felöntjük a húslevessel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

(Ha a turmixgépünknek van főző funkciója, innentől ott készítjük a levest, majd ha elkészült, hozzáadjuk a tejszínt és azzal is átkeverjük a gépben.)

Átteszzük egy turmixgépbe, simra turmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba és hozzákeverjük a tejszínt. Éppen csak összemelegítjük.

A zeller zöldjét megmossuk, salátacentrifugában szárazra pörgetjük, majd alaposan szárazra töröljük. Forró olajba mártjuk 1 percre, hogy ropogósra süljön. Ezt tesszük a leves tetejére.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -