Ciderben főtt csirkecomb karfiolpürével

Hozzávalók 6 adaghoz:

A csirkéhez:
6 csirke felsőcomb
1 teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2+2 evőkanál étolaj
2 kisebb hagyma
25 dkg vegyes gomba
3 gerezd fokhagyma
4-5 ág kakukkfű
2 dl alma cider
1 dl húsleves vagy alaplé
1 evőkanál magos dijoni mustár

A karfiolpüréhez:
1 fej karfiol
3 evőkanál fehérborecet
0,6 dl olívaolaj
2 evőkanál vaj
3 evőkanál só
2 teáskanál cayenne bors
1 evőkanál cukor
2 evőkanál vaj
1 dl tejszín (vagy amennyit felvesz a püré)
fehér bors

Elkészítés:

A csirkecombokat mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. Egy lábasban felhevítünk 2 ek olajat és lepirítjuk benne a combokat. Ha minden oldalon megpirultak, kiszedjük őket egy tányérra.

A maradék olyjat is a lábasba öntjük, beledobjuk a gombákat (kisebbeket egészben, nagyobbakat szeletben), 4-5 percig pirítjuk magas lángon, majd visszavesszük a hőt, hozzáadjuk a hagymát, kakukkfüvet, fokhagymát és 2-3 percig tovább pirítjuk.

A lábasba öntjük a cidert, a húslevest és elkeverjük benne a mustárt, felforraljuk, majd visszatesszük a csirkét és fedő alatt készre főzzük – 15-20 p.

Közben a karfiolt rózsáira szedjük, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal. 200 fokra előmelegített sütőben mélybarnára sütjük – kb. 25 perc. Kivesszük a sütőből és botmixerrel pürésítjük. Ha kell, sózzuk, megszórjuk fehér borssal és a vaj hozzáadásával simára pürésítjük. Annyi tejszínt adunk hozzá, amennyitől selymes lesz és addig turmixoljuk tovább, ameddig teljesen homogén krémet kapunk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -