Croque madame szendvics

A melegszendvicsek francia királynője, amit az isteni besamel, a karakteres sajt és a finom sonka varázsol első osztályú szendviccsé. A tökéletesre sült tükörtojás trükkjét pedig megtaláljátok a receptben.

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 dl tej
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 salottahagyma (vagy 1 kis fej vöröshagyma)
3 dkg vaj
1½ evőkanál finomliszt
szerecsendió, ízlés szerint
1 teáskanál torma
8 szelet kenyér
50 g szeletelt sonka
5 dkg reszelt Comté sajt
5 dkg reszelt Gruyère sajt
4 tojás
1 evőkanál olívaolaj
só és fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet egy kisebb lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a megroppantott fokhagymát, a babérlevelet és a hagymát egészben. Felforraljuk, hagyjuk néhány percet állni, majd utána leszűrjük.

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és amikor már habzani kezd, hozzáadjuk a lisztet. Gyors mozdulatokkal elkeverjük, és felöntjük az előzőleg elkészített tejjel. Ahogy sűrűsödik, csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a tormát, majd sózzuk, borsozzuk. Amikor még langyos a szósz, belekeverjük a reszelt sajtok felét.

A szendvicsek összeállításához megkenjük az egyik szeletet vékonyan a mártással, erre tesszük a sonkát, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal, és beborítjuk egy újabb szelet kenyérrel.
A tetejét megkenjük újfent mártással, majd megszórjuk sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 200 fokra előmelegített sütőben 10–15 perc alatt el is készülnek.

Amíg a szendvicsek sülnek, elkészítjük a tükörtojásokat is. Először üssük a tojást egy szűrőbe, várjuk meg, amíg a fehérje vizes része lecsorog, majd mehet egy kevés olajjal, közepes lángon felhevített serpenyőbe. Fontos, hogy a serpenyő csak annyira legyen forró, hogy gyorsan megszilárduljon rajta a fehérje, de ne kezdjen el bugyogni. Közepes/alacsony lángon addig sütjük, amíg szinte teljesen meg nem szilárdul a tojás, a végén pedig lefedjük, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk 2-3 percet tovább készülni.

A megsült szendvicseket a tükörtojással tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -