Csirkegombócok bodzás-kapros karalábémártásban fekete rizzsel

A bodza és a kapor nagyon jól kiegészítik egymást. A korai karalábé ilyenkor még édes, nincsenek erős rostjai. A mártás önállóan is megállja a helyét, füstölt hallal vagy bárány mellé is isteni. Önmagában kisbabáknak is tökéletes. Ilyen esetben lehetőleg válasszunk bio- vagy vegyszermentes, friss zöldségeket, alapanyagokat. A fekete rizs is helyettesíthető basmati rizzsel, de akár el is hagyható. Kísérletezni viszont, és megtapasztalni, mit és hogyan szeretünk valójában, kötelező…

Hozzávalók:

Csirkegombóchoz:

60 dkg filézett csirkemell
1 marék fehérkenyér-bél
1 dl langyos víz
1 közepes főzőhagyma
1 tojás
2 evőkanál étolaj
só, őrölt bors

Karalábémártáshoz:

4–6 db friss karalábé
2 dl görög joghurt
1 csokor kapor
3-4 evőkanál bodzalimonádé
¼ citrom

Rizshez:

fekete rizs

1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellet ledaráljuk a hagymával, a vízbe áztatott kenyérbéllel, majd hozzáadjuk a tojást, az étolajat, a sót, a borsot, és homogén masszává gyúrjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy sütőtálcára sütőpapírt helyezünk. Egy közepes evőkanál segítségével egyforma méretű gombócokat formázunk, és az előkészített sütőtálcára helyezzük. A gombócokat ecsettel vékonyan átolajozzuk, és kb. 30 perc alatt átsütjük.
A karalábékat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, só és a citrom hozzáadásával puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a kaprot, és botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk.

Hozzáadjuk a joghurtot, beletesszük az átsült csirkegombócokat, újraforraljuk, végül a bodzalimonádéval ízesítjük.
A leöblített rizst forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd elkeverjük az olívaolajjal.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -