Eggs Benedict

Ennek a fantasztikus tojásételnek nem szokás lefordítani a nevét. Így jegyezzétek meg, mert ennél jobb dolog tojással nemigen történhet. Ebben a receptben még az angol muffin elkészítését is megtaláljátok, hogy eredeti, hamisítatlan Eggs Benedictet tudjatok készíteni. Bármikor.

Hozzávalók 6 személyre:

A muffinhoz:
10 dkg kenyérliszt
1,25 dl víz
½ teáskanál száraz élesztő

35 dkg liszt
1 teáskanál száraz élesztő
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
1-2 evőkanály kukoricaliszt a sütéshez

A buggyantott tojáshoz:
6 tojás

A hollandi mártáshoz:
3 tojás
2½ evőkanál citromlé
25 dkg vaj
½ teáskanál só
csipetnyi cayenne-i csili

Elkészítés:

A gyorskovászhoz a lisztet összekeverjük a vízzel és az élesztővel, és minimum 1, de akár 12 órán át hagyjuk dolgozni letakarva, huzatmentes helyen.

A kovászt összekeverjük a tejjel és a maradék élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat és a sót. Végül a maradék liszttel is összekeverjük, majd ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára kel.

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, 12 részre osztjuk, és egyforma gömböket formázunk belőle. Kukoricaliszttel gazdagon megszórjuk, és hagyjuk fél órát pihenni.

Az angol muffinokat serpenyőben sütjük: kevés vajat olvasztunk a serpenyőben, és közepesen erős lángon oldalanként 5-6 percig sütjük a muffinokat. Ha kihűltek, le is fagyaszthatjuk őket.

A hollandi mártáshoz a tojásokat a citromlével turmixgépben felverjük (előtte a turmixgép kancsóját forró vízzel töltjük meg, hogy meleg legyen, aztán a vizet kiöntjük, és a kancsót szárazra töröljük), majd fokozatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és addig turmixoljuk, amíg fehér, krémes emulziót kapunk. Átöntjük egy melegen tartott (nem forró!) keverőtálba, ízesítjük sóval és kevés cayenne-i csilivel. Ha túl sűrű, 1-2 teáskanál meleg vízzel elkeverve lazítjuk.

A buggyantott tojáshoz a tojásokat egyenként egy szűrőbe ütjük, és a nagyon folyékony fehérjét hagyjuk lecsepegni. Egy kisebb lábasban vizet forralunk, ebbe 1 evőkanál ecetet teszünk. Fontos, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön. Kanállal körkörösen megkeverjük a vizet és az örvény közepébe óvatosan becsúsztatjuk a lecsepegtetett tojást. Pontosan 3 percig főzzük, majd hideg vízzel teli tálba szedjük.

Az étel összeállításához kettévágunk egy muffnt, ráteszünk egy szelet pirított sonkát, majd egy buggyantott tojást, végül meglocsoljuk hollandi mártással.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -