Ekler fánk Nutella®-val töltve
Havas DóraAz ekler klasszikus cukrászdai sütemény, otthon ritkán készítjük. Az égetett tészta sokak mumusa, pedig nem bonyolult, és viszonylag gyorsan el is készül. Csak a sütési/szikkadási időt kell kivárni, aztán mindenféle finom krémmel tölthetjük az édes, mégis semleges ízű tésztát. Például Nutella®-val.
Hozzávalók 24 darabhoz:
2 dl tej
0,5 dl víz
5 evőkanál vaj
1 teáskanál cukor
½ teáskanál só
12,5 dkg liszt
4 tojás
15 dkg Nutella® a töltelékhez
Elkészítés:
200 fokra előmelegítjük a sütőt. A tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót egy közepes lábasba tesszük. Felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, amíg elválik a lábas oldalától, és vékony filmréteggel vonja be. Ez kb. 2-3 perc.
Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral bélelt sütőlapra 5-6 cm-es csíkokat nyomunk. Az előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokosra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük Nutella®-val.
Ehhez a Nutella®-t nyomózsákba töltjük. A fánkok alját egy hegyes késsel óvatosan kiszúrjuk, végül a nyomózsákba helyezett csőr segítségével a Nutella®-t a tésztába töltjük.