Fodros kel, avokádó, brokkoli saláta
Havas DóraNyáron elkészítettem ennek a salátának a szezonhoz illeszkedő változatát. Most, hogy még hűvös van egy kicsit, fajsúlyosabb leveles zöldekkel egészítettem ki az egyik kedvenc zöldségemet: a szinte szenesre sütött brokkolit. Nem kell félni, nem égetem meg, csak jó ropogósra sütöm a brokkoli rózsáit, együtt a magokkal, hogy összepiruljanak. Az öntet jól áll a vastag levelű fodros kelnek, ugyanis nem nyomja össze a leveleket. Próbáljátok ki, hogy az öntetet a tál alján szétkenitek és kitunkoljátok a zöldekkel - szuper divatos ez a tálalás most!
Hozzávalók
A sült brokkolihoz:
1 nagy fej brokkoli
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
3 ek extra szűz olívaolaj
5 dkg tökmag, fenyőmag, napraforgómag vegyesen
Az öntethez:
1 avokádó
1/2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1/2 tk durvára őrölt citrombors
2 ek görög joghurt
1 kis csokor koriander
kb. 2 ek hideg víz
A salátához:
100 g fodros kel
50 g bébispenót
1-2 avokádó
1 lime
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, a nagyobbakat kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a magokkal és összeforgatjuk az olívaolajjal. Hőálló tálban 25 perc alatt, 200-220 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
Az öntethez az avokádó húsát a citromlével, sóval és az összezúzott fokhagymával leturmixoljuk. Összekeverjük a görög joghurttal, a finomra vágott korienderrel, és egy kevés hideg vízzel lazítjuk.
A fodros kellt 10 másodpercre forrásban levő vízbe dobjuk, majd egyből leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Vastagabb száriait kivágjuk és a leveleket falatnyi darabokra aprítjuk.
Összeállítjuk a salátát: egy nagy salátástálba tesszük a fodros kelt és a bébispenótot, és ezeket összekeverjük. Az öntetet szétkenjük a tálkák alján, amelyekből majd enni fogunk, erre adagoljuk a bekevert salátaleveleket, a szeletekre vágott avokádót és a sült brokkolit. Megszórjuk a pirított magvakkal és az öntetet kitukolva fogyasztjuk el a salátát.