Fodros kel, avokádó, brokkoli saláta

Nyáron elkészítettem ennek a salátának a szezonhoz illeszkedő változatát. Most, hogy még hűvös van egy kicsit, fajsúlyosabb leveles zöldekkel egészítettem ki az egyik kedvenc zöldségemet: a szinte szenesre sütött brokkolit. Nem kell félni, nem égetem meg, csak jó ropogósra sütöm a brokkoli rózsáit, együtt a magokkal, hogy összepiruljanak. Az öntet jól áll a vastag levelű fodros kelnek, ugyanis nem nyomja össze a leveleket. Próbáljátok ki, hogy az öntetet a tál alján szétkenitek és kitunkoljátok a zöldekkel - szuper divatos ez a tálalás most!

Hozzávalók

A sült brokkolihoz:

1 nagy fej brokkoli

1 tk só

1/2 tk frissen őrölt bors

3 ek extra szűz olívaolaj

5 dkg tökmag, fenyőmag, napraforgómag vegyesen

Az öntethez:

1 avokádó

1/2 citrom leve

1 gerezd fokhagyma

1/2 tk só

1/2 tk durvára őrölt citrombors

2 ek görög joghurt

1 kis csokor koriander

kb. 2 ek hideg víz

A salátához:

100 g fodros kel

50 g bébispenót

1-2 avokádó

1 lime

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, a nagyobbakat kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a magokkal és összeforgatjuk az olívaolajjal. Hőálló tálban 25 perc alatt, 200-220 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

Az öntethez az avokádó húsát a citromlével, sóval és az összezúzott fokhagymával leturmixoljuk. Összekeverjük a görög joghurttal, a finomra vágott korienderrel, és egy kevés hideg vízzel lazítjuk.

A fodros kellt 10 másodpercre forrásban levő vízbe dobjuk, majd egyből leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Vastagabb száriait kivágjuk és a leveleket falatnyi darabokra aprítjuk.

Összeállítjuk a salátát: egy nagy salátástálba tesszük a fodros kelt és a bébispenótot, és ezeket összekeverjük. Az öntetet szétkenjük a tálkák alján, amelyekből majd enni fogunk, erre adagoljuk a bekevert salátaleveleket, a szeletekre vágott avokádót és a sült brokkolit. Megszórjuk a pirított magvakkal és az öntetet kitukolva fogyasztjuk el a salátát.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -