Fordított almás minitorta karamellszósszal

Pár ügyes trükk és lenyűgözhetsz mindenkit ezekkel a mini almatortákkal, amire a sóskaremell-szósz teszi fel a koronát.

Hozzávalók 9 adaghoz:

A karamellszószhoz:
25 dkg cukor
0,5 dl víz
2 dl langyos habtejszín
½ kávéskanál Maldon só

Az mini almatortákhoz:
3 alma
3 dkg vaj, a formák kikenéséhez
3 tojás
20 dkg cukor
2 dl napraforgó olaj
1 evőkanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
28 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 teáskanál fahéj
1 csipet só

Elkészítés:
A karamellszószhoz cukrot a vízzel öntsük egy kisebb lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Várjuk meg, amíg a cukor teljesen elolvad, és bugyogni kezd. Ezután addig főzzük, amíg borostyánszínű nem lesz. Húzzuk le a tűzről, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, majd tegyük vissza, és közepes lángon addig főzzük, amíg a karamell újra fel nem olvad. Ha kész, keverjük hozzá a sót, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Az almatortákhoz 9 db muffinformát jó alaposan kikenünk vajjal és fél-fél teáskanál cukrot szórunk bele. Két almát vékkonyan felszeletelünk, majd a szeleteket akkorára vágjk, hogy beleférjenek a forma aljára.

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a vaníliakivonatot és egy citrom reszelt héját is. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sóval és a fahéjjal, majd a tojásos masszához dolgozzuk. Legvégül egy almát megtisztítunk és a tésztába reszelejük, majd alaposan összeforgatjuk.

A tésztát elosztjuk a formákban úgy, hogy legalább egy ujjnyi helyet hagyjuk a formában, mert a tészta alaposan meg fog emelkedni. 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, majd kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan kifordítjuk őket a formából. Ha az alma a formában maradna, szépen visszatesszük a tetejére és tálalásnál meglocsoljuk karamellszósszal.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -